Iza nas je predivnih 10 dana druženja u okviru projekta Art & Crafts Woodpeckers kojeg je proveo PRONI Centar za socijalno podučavanje u Pirovcu.

Razmjena mladih koja je provedena od 19. do 28. lipnja 2019. u okviru programa Erasmus + KA1 – Mobilnost u svrhu učenja svakako je bila jedna od najljepših iskustava kako za organizatore tako i za sve partnerske organizacije i njihove sudionike. U okviru projekta Art & Crafts Woodpeckers ugostili smo ukupno 25 sudionika iz 5 različitih organizacija/zemalja koji su svojim zavidnim doprinosom u razvoju i provedbi aktivnosti učinili ovaj susret mladih i njihovih voditelja jedinstvenim poligonom za učenje, rad i druženje.

Razmjeni mladih je prethodio APV (Advance Plan Visit) pripremni sastanak koji je održan od 30. do 31. svibnja 2019. u okviru kojeg su se sastali predstavnici 5 partnerskih organizacija u svrhu planiranja aktivnosti. Nakon uspješno provedenog sastanka uslijedilo je razdoblje odabira sudionika, njihove pripreme za nadolazeće aktivnosti te priprema prostora za provedbu same razmjene mladih u Trening centru Pirovac.

1

Već prilikom provedbe pripremnog sastanka osjetili smo odličnu energiju te postavili uvijete za ono što je uslijedilo nakon. Od prvog dana dolaska sudionika u Pirovac krenuli smo s provedbom programa upoznavajući sudionike, njihove organizacije te njihove osobne i grupne kompetencije kako bi se pobliže upoznali sa svim sudionicima te kako bi izrazili očekivanja za nastavak druženja.

2Sudionicima je predstavljen projekt i program u kojem će sudjelovati a na zanimljiv interaktivan način predstavljen im je program Erasmus+, mogućnosti koje se pružaju korisnicima te Youthpass certifikat kojeg će svi sudionici dobiti kao potvrde o stečenim kompetencijama.

3

 

Uz zanimljiv početak provedbe programa, sudionici su imali priliku se družiti kroz neformalne akcije te organizirane interkulturalne većeri kako bi im se približile kulture zemalja iz kojih dolaze naši partneri te kako bi se upoznali s tradicijama mjesta u kojima žive naši sudionici.

Nakon uvodnih predstavljanja i predavanja, sudionici su krenuli u istraživanje zajednice u potrazi za odbačenim prirodnim elementima koje će kasnije iskoristiti za izradu praktičnih predmeta uz vodstvo voditelja grupa i moderatora susreta u okviru kojega su sudionicima pružene mogućnosti prezentiranja te shvaćanja bitnosti recikliranja te obrtnih prilika.

Skupivši različite elemente iz prirode, uslijedila je izrada zanimljivih predmeta koje su sami sudionici osmislili, dizajnirali te potom samostalno izradili. Radi se o ukupno 28 različitih individualnih i grupnih projekata s više od 40 elemenata za svakodnevnu praktičnu uporabu ili dekoracijskog karaktera.

4

 

Kako rad ne bi bio monoton, voditelji grupa zajedno s organizatorom susreta organizirali su zabavne sadržaje poput već spomenutih interkulturalnih večeri, neformalnih druženja te izleta na otok Murter i posjet Muzeju starih plovila karakterističnih za Hrvatsku. Na ovaj način sudionici su imali priliku učiti jedni od drugih, razmijeniti iskustva te umrežiti se za  suradnju koja je već tada bila pripremana.

5Ovaj fantastičan projekt plod je razmišljanja i promišljanja, suradnje i kooperacije pet organizacija iz pet različitih zemalja koje su prepoznale važnost neformalnog učenja, razmjene iskustava i kultura u svrhu buduće povezanosti te usmjerenog djelovanja prema rješavanju različitih problema s kojima se mladih susreću u svome privatnom ali i poslovnom svijetu.

Kako je cilj projekta ”Art & Craft Woodpeckers” unaprijediti stupanj posebnih vještina i kompetencija mladih, posebno u odnosu na njihovu važnost za tržište rada primjenjujući metode neformalnog učenja i praktičnoga rada s kojima želimo poticati kreativnost i izvrsnost, već sada možemo reći da smo ga dostigli, ali i postavili uvijete za daljnju suradnju partnerskih organizacija koje će zasigurno na dalje razvijati slične pothvate.

Razmjena mladih je iza nas, no pripremamo odličan Booklet s kojim ćemo prikazati što smo to radili u Pirovcu, kako smo i što naučili, te kako su sudionici doživjeli ovo fenomenalno iskustvo koje ćemo podijeliti s javnosti u svim zemljama sudionicama.

U provedbi razmjena te isto tako cjelokupnog projekta sudjeluju:

PRONI Centar za socijalno podučavanje – Hrvatska

YOUTH ALMA – Rumunjska,

Asociación para la Participación Oportunidad y Desarrollo – Španjolska,

All-Ukrainian Association for Youth – Ukraina,

ZDRAVO DA STE UDRUŽENJA GRADJANA – Bosna i Hercegovina.

Projekt je sufinanciran sredstvima EU kroz programa Erasmus+ KA1: Mobilnost u svrhu učenja za pojedince ukupne vrijednosti od 18.105,00 EUR. a provodi se u razdoblju od 6 mjeseci, od 1.05.2019. do 31.10.2019.

7 8 9 1013 14 15 16 17 18 19 20 21 12 22

 

 

Za sadržaj na ovim stranicama je odgovoran isključivo PRONI Centar za socijalno podučavanje te se ne može smatrati stavom Europske Unije.

23 25 26