U Osijeku se, od 16. do 18. lipnja, okupila druga skupina DiscoverEU putnika iz Hrvatske, kako bi se pripremili za svoje DiscoverEU putovanje na koje uskoro kreću.

Nakon druženja u Splitu koje održano početkom svibnja, Agencija za mobilnost i programe EU u suradnji s PRONI Centrom, organizirala je i ovo dvodnevno druženje mladih putnika u okviru DiscoverEU inicijative. Cilj ovih aktivnosti je mlade upoznati s nacionalnom agencijom koja je zadužena za organizaciju ove inicijative, ponuditi im informacije i smjernice koje će im pomoći i kojih se trebaju pridžavati na putovanju.

Pre-departure druženje u Osijeku je bila prilika za međusobno upoznavanje, druženje i upoznavavanje grada na Dravi, ali prvenstveno su mladi dobili informacije koje će im pomoći da njihova ljetna DiscoverEU avantura protekne uspješno i sigurno.

Mladi su imali priliku saznati više o samoj inicijativi, čuti savjete za sigurno putovanje, međusobno razmijeniti i dobiti nove ideje za istraživanje EU država te u konačnici početi planirati svoju rutu.

Saznali su više i o drugim programima mobilnosti namijenjenih mladima (Erasmus+, Europske snage solidarnosti…) te im je ovo, vjerujemo, bio i poticaj za daljnje istraživanje i sudjelovanje u programima koje EU nudi mladima.

No, sudeći po atmosferi koja je vladala ova dva dana, ovo druženje je bilo prilika i za sklapanje novih prijateljstava, motiviranje povezivanje s mladima koji dijele slične interese i žele koristiti brojne mogućnosti koje im se nude vezano za putovanje, istraživanje i upoznavanje Europe, učenje i osobni razvoj.

Discover EU inicijativa

DiscoverEU inicijativa brojnim osamnaestogodišnjacima pruža mogućnost besplatnog putovanja vlakom po europskim državama. Namijenjena je mladima koji vole putovanja, pustolovine, nova poznanstva i otkrivanje Europe. Omogućuje im upoznavanje raznolikosti europske kulturne baštine te da iskoriste prednosti slobode kretanja u Europskoj uniji, povežu se s ljudima s cijelog kontinenta i u konačnici bolje upoznaju sebe. Više informacija o DiscoverEU inicijativi dostupno je na Europskom portalu za mlade.