Druga gimnazija u Osijeku, u petak 13. svibnja, ugostila je drugu po redu debatu s mladima u Osječko-baranjskoj županiji koju u okviru projekta EU misli financiranog sredstvima EU, kroz program IPA INFO 2009, provode PRONI Centar za socijalno podučavanje i Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska i Sisačko-moslavačka županija.

Tridesetak učenika trećih razreda ove jezične gimnazije tijekom debate argumentirano je iznosilo svoja stajališta o tome kakvo bi moglo biti obrazovanje i studiranje nakon ulaska u EU, što ulazak u EU donosi hrvatskim poljoprivrednicima i cjelokupnom gospodarstvu, te kako bi se ulazak Hrvatske u EU mogao odraziti na korupciju.

Voditelji debate, Damir Lajoš i Mirela Sudarić iz Agencije za razvoj Osječko-baranjske županije, kroz trostranu debatu, vodili su učenike kroz izlaganje DA, NE i NITI DA, NITI NE stajališta, te im na kraju rasprave o svakome iznijeli činjenice, nakon čega je velik dio učenika mjenjao stajalište. Teme koje su obrađene tijekom debate odabrane su na temelju rezultata ankete, koje se tijekom veljače i ožujka ove godine provedeno u 17 škola od strane županijskih predstavnika – partnera u projektu.