U novoj godini sa novim aktivnostima. Danas smo započeli s kreiranjem forum predstave, kratkog scenskog prikaza, korištenjem metode Forum teatra, koju ćemo po završetku procesa izvesti pred srednjoškolcima iz Osijeka.

Forum teatar je metoda interaktivnog Kazališta potlačenih (Theatre of the Oppressed) proglašenog od strane UNESCO-a i službenim alatom društvene promjene, i u svijetu se danas aktivno koristi kao metoda za različite socijalne promjene. Tvorac je brazilski redatelj i aktivist Augusto Boal.

Forum teatar predstavlja interaktivnu kazališnu predstavu u kojoj sudjeluju i glumci i publika. Na sceni se odigrava kratka forum scena u kojoj se predstavlja neku stvarnu životnu problemsku situaciju, koju akteri ne mogu riješiti i koja ih muči.

Publika je pozvana zaustaviti predstavu, ponuditi neko drugačije rješenje scene i zamijeniti “glumce” te tako, na svoj način, pokušati riješiti problem. Gledatelj time postaje akterom radnje jer zamjenjujući određeni lik na sceni nudi vlastito rješenje prikazanog konflikta. U forum-scenama nije cilj naći “idealno rješenje”, namjera je istražiti što više mogućnosti.

Ova aktivnost dio je diseminacije iskustva treninga projekta Training course Theather against Unemployment, koji se održao u Almagru (u Španjolskoj) od 26. do 30. listopada 2021. godine u organizaciji udruge AKtive Kosmos, i na kojemo smo sudjelovali kao partnerska organizacija. Bilo je to sjajno iskustvo učiti i unaprijediti znanje o forum teatru, koji unazad nekoliko godina vrlo često koristimo u našim edukacijima i treninzima. Posebice nam je u lijepom sjećanju ostalo iskustvo izvođenja predstave u srednjoj školi u Almagru.

Drago nam je da su nam se u aktivnosti pridružili i predstavnici udruge ISKRA Waldorfska inicijativa iz Osijeka, koji će dati vrijedan doprinos iz svog bogatog iskustva rada u zajednici.

U prosincu 2021. godine započeli smo s formiranjem skupine mladih, naših volontera i mladih koji su profesionalno zainteresirani učiti o forum teatru (studenti pedagogije, psihologije…) koji žele biti dio ove priče, a nastavljamo u ovoj godini, s probama koje će održavati jednom tjedno do ožujka.

I naravno, pored sjajne prilike za učiti i iskusiti ovu vrlo moćnu metodu za promjene oko nas, iskoristit ćemo ovo vrijeme i za druženje i međusobno povezivanje svih koji su entuzijastični za aktivizam i sudjelovanje u zajednici.

Ako vam se to čini zanimljivim, čekamo vas, još nije kasno pridružiti nam se.