Otvorene su prijave za konferenciju pod nazivom EU pita: Mladi na tržištu rada – Što smo napravili? Vrijeme je da podvučemo crtu! koja će se održati u Zagrebu u utorak, 13. listopada 2015. godine u 12 sati. Cilj je konferencije dobiti uvid kako hrvatske institucije provode preporuke Vijeća ministara Europske unije usmjerene na smanjenje nezaposlenosti mladih.
Preporuke Vijeća ministara proizašle su iz trećeg ciklusa strukturiranog dijaloga s mladima, o temi društvene uključenosti mladih i uključivanja mladih na tržište rada. U višemjesečnom konzultacijskom procesu do sredine 2014. godine uključeno je bilo nekoliko tisuća mladih i donositelja odluka na svima razinama članica Europske unije. Na konferenciji u Zagrebu će se kroz dijalog pedesetak mladih, donositelja odluka i drugih relevantnih dionika dati kritički osvrt na provedbu preporuka i zaključaka te ponuditi nove perspektive i smjerovi djelovanja.
Program konferencije dostupan je na linku, a prijavni obrazac ispunjava se online. Sudionicima izvan Zagreba pokrit će se troškovi prijevoza.

Konferenciju organizira Nacionalna radna skupina za strukturirani dijalog s mladima koju čine predstavnici Ministarstva socijalne politike i mladih, Agencije za mobilnost i programe EU, Mreže mladih Hrvatske te Zajednice informativnih centara za mlade u Hrvatskoj čija je članica i PRONI Centar za socijalno podučavanje.

Strukturirani dijalog relativno je nova metoda koja mladima tijekom višemjesečnog procesa na svim razinama članica Europske unije daje priliku da na različite načine iznesu konkretne ideje i stavove o aktualnoj temi te donositelje političkih odluka izravno upoznaju sa problemima, težnjama, željama i potrebama mladih. U 2015. godini aktualna je izrada preporuka četvrtog ciklusa strukturiranog dijaloga, o temi osnaživanja mladih za sudjelovanje u političkim procesima, te se primjena tih preporuka očekuje od 2016. godine.