Sredinom svibnja započela je i treća faza projekta Putevima ekološke renesanse koja podrazumijeva provedbu akcija u zajednici na temelju ideja definiranih potrebama i interesima sudionika, oko specifičnih tema klimatskih akcija koje su odabrali tijekom obrazovnog programa projekta.

Akcija kompostiranja i sadnje začinskog bilja i lavande realizirana je u četvrtak 12. svibnja u školskom dvorištu. Sudjelovali su učenici iz Srednje strukovne škole Marko Babić i Tehničke škole Nikola Tesla, domaći i međunarodni volonteri, profesori i djelatnici i tako udružili snage za dobrobit školske i lokalne zajednice.

Tijekom ove akcije izrađen je jedan komposter zbog toga što u ovoj školi (Strukovna škola Marko Babić) djeluje školska kuhinja koja proizvodi određenu količinu biootpada koji će se tamo odlagati. Sudionici i volonteri su i obojali komposter te pripremili sve što je potrebno za njega. Pored toga izrađene su uzdignute gredice u koje je zasađeno začinsko bilje za potrebe školske kuhinje. U blizini začinskog bilja posadila se lavanda koja će koristiti učeničkoj zadruzi u proizvodnji sapuna, krema, balzama i drugih proizvoda. Kompost koji kasnije bude spreman dalje će koristiti za uzgoj začinskog bilja i lavande.

Paralelno se odvijala i virtualna akcija pod nazivom “Osvijesti druge”. Sudionici projekta su odlučili napraviti web stranicu na kojoj će dijeliti informacije na temu ekologije. Stranica nije u potpunosti završena ali su sudionici imali zadatak pratiti akciju kompostiranja i sadnje, fotografirati, intervjuirati te objaviti prvu vijest kada stranica bude spremna. U okviru početne faze ove akcija provedena je i edukacija s osnovnoškolcima OŠ Mitnica koji su pokazali interes za kasnije sudjelovanje u održavanju ove stranice.

Cilj ovih akcija je podići razinu svijesti o ekologiji i održivom razvoju, kao i potaknuti učenike, nastavno osoblje i druge volontere na volonterske aktivnosti i razvoj volonterstva u zajednici, a što je omogućeno financijskim sredstvima iz programa Civic Europe.