Predposljednja rasprava između mladih (učenika) i donositelja odluka održana je u suradnji sa Trgovačkom i komercijalnom školom “Davor Milas” iz Osijeka. Sjajni domaćini su u prepunom razredu, a sa nama i predstavnikom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Centra za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK) iz Osijeka – online, u trosatnoj radionici, raspravljali na temu izvannastavnih sadržaja u području koje se mladih na tržištu radu. Iznimno nam je drago što je na radionici, pored nastavnika i pedagoga škole, sudjelovala i ravnateljica škole Sandra Brajnović.

Na početku smo mogli saznati više o školi, profilu smjerova za koje obrazuju te o svim aktivnostima koje se provode a nisu dio redovnog nastavnog procesa.

Danijel Mišura, stručni savjetnik CISOK-a, predstavio je usluge koje oni nude (pomoć u traženju informacija o karijeri, sudjelovanje na organiziranim predavanjima, treninzima i raidonicama te individualano profesionalno savjetovanje) a u koje se mogu uključiti i učenici ove škole te se naravno mogu provoditi i tijekom aktivnosti u školi, a koje mlade pripremaju za tržište rada.

U praktičnom zadatku u drugom dijelu radionice učenici, zajedno sa svojim nastavnicima, uz pomoć predstavnika CISOK-a, mogli su raditi na konkretnom osmišljavanju provedbe određenih izvannastavnih aktivnosti i sadržaja u svojoj školi, kroz posebne aktivnosti ali i na satu razrednog odjela.

Tako smo u odličnim prezentacijama učenika mogli saznati kako bi oni organizirali provedbu 1 radionice, na satu razrednog odjela vezano za snalaženje na tržištu rada (o načinima traženja posla , izvorima informacija o mogućim zaposlenjima, pravilima pisanja životopisa i savjetima za bolju prezentaciju na razgovoru za posao). Nadalje, predstavili su nam mogućnost provedbe nove izvanastavne aktivnosti u školi pod nazivom  VJEŠTINE ZA ŽIVOT,  s ciljem okupljanja zainteresiranih učenika škole, koji bi kroz različite aktivnosti (predavanja, radionice, praktične vježbe…) htjeli stjecati temeljne vještine za samostalan život. I za kraj, kao pomoć učenicima koji uskoro izlaze na tržište rada, u zamišljenom Sajmu poslova za prodavače i komercijaliste, predstavili bi aktualnu ponudu poslova koji bi mogli biti zanimljivi učenicima njihovog smjera, organizirali predstavljanje učenika mogućim budućim poslodavcima te prezentirali  mogućnost stipendiranja učenika i poslodavaca gdje učenici mogu pohađati stručnu praksu. Učenici su imali sjajnu ideju da ovu aktivnost, koju bi uvrstili i u školski kurikulum, održe na Osječkom sajmu, gdje već izlaže odnosno sudjeluje velik broj poslodavaca.

Učenici su bili zaista kreativni i vrlo konkretno su prezentirali svoje ideje te je na kraju zaključeno da je izgledno da nešto od ovih aktivnosti zaživi i u školskim kurikulima sljedeće ili narednih godina.

Projekt 7. sat financira Europska unija kroz program ERASMUS+.