U petak, 9. prosinca 2022., u organizaciji Hrvatskog centra za razvoj volonterstva sudjelovali smo na Nacionalnoj konferenciji u Zagrebu naziva „Razvoj volonterstva – trebaju li nam novi putokazi?“ koja je okupila predstavnike raznih dionika važnih za ovu temu – volonterskih centara, udruga, javnih ustanova, fakulteta, predstavnika donositelja odluka, volontera.

Imali smo priliku čuti stavove panelista koji su tematizirali potrebe za strateškim pristupom razvoju volonterstva, a panelisti su bili:

– dr. sc. Igor Vidačak, Fakultet političkih znanosti

– dr. sc. Jasmina Božić, Filozofski fakultet Zagreb

– Julijana Kulušić, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike

– Lejla Šehić Relić, CEV/HCRV

Također, sudionici su imali priliku sudjelovati u panel raspravi i iznijeti svoje primjere, ali i izazove u području volonterstva.

Bila je to prilika da se, nakon dvije godine, vidimo uživo i razgovaramo o potrebi za kontinuiranim programima financiranja volonterskih centara i udruga koje se bave razvojem volonterstva.

– Sudjelovali smo i u dvije tematske radionice: školsko volontiranje i neformalno volontiranje. 

Primjer školskog volontiranja prezentirale su OŠ Ljubljanica Zagreb, OŠ Grohote (Otok Šolta) i I. Gimnazija Zagreb.

Navedene škole predstavile su primjere volontiranja učenika te koliko je važna motivacija samih nastavnika i profesora da tu potrebu i volju za volontiranjem prenesu na same učenike, a i obrnuto.

Neki od zaključaka sa radionice:

Prilike za volontiranje treba pronalaziti u svojoj zajednici, bile one velike ili male.

Važno je iskustveno i vršnjačko učenje, kao i vrednovanje volontera kroz izdavanje potvrde o volonterstvu, preporuke nastavnika/profesora, nominiranje samih volontera učenika za doprinos u volonterstvu i sl.

Na radionici nefomalno obrazovanje istaknuto je kako je primjećen sve veći trend upravo neformalnih inicijativa na globalnoj razini.

Predstavljen je primjer udruge Are you serious? koja je izrasla iz neformalne inicijative. Također, predstavljene su aktivnosti inicijative pod nazivom “Čisteći medvjedići”.

Organizacija i provedba nacionalne konferencije o volonterstvu sufinancira se sredstvima Europskog socijalnog fonda kroz projekt “Radius V”, UP.04.2.1.06.0038, u kojem je PRONI Centar za socijalno podučavanje partner u provedbi.