S ponosom objavljujemo vijest da je naša dugogodišnja volonterka Ljubica Brigitte Nikić ovogodišnja dobitnica volonterske nagrada za volonterski angažman pojedinca. Čestitamo!

Na sinoćnjoj svečanosti dodjele volonterskih nagrada, ove godine u znatno  drukčijem okruženju – virtualno putem aplikacije Zoom s izravnim prijenosom na Facebook stranicu DKolektiva, naša Ljubica je dobila nagradu u kategoriji Volonterski angažman pojedinca za 2020. godinu.

Nagrade su dodijeljene u povodu 5. prosinca – Međunarodnog dana volontera kojeg su proglasili Ujedinjeni narodi 1985. godine. Od tada vlade, UN i organizacije civilnog društva provode individualne i zajedničke akcije s ciljem obilježavanja tog dana. 

U proteklih 14 godina dodijeljeno je 127 nagrada aktivnim pojedincima, organizacijama koje u svoj rad uključuju volontere, obrazovnim ustanovama te poslovnim organizacijama koje promiču volonterstvo. 

Ljubica Brigitte Nikić

Ljubica je volonterka u PRONI Centru za socijalno podučavanje / Regionalnom info-centru za mlade Osijek od 2016. godine do danas.

Za svo to vrijeme Ljubica Brigitte volontirala je ukupno 163 sata na velikom broju aktivnosti informiranja i educiranja mladih.

Od samih početaka bila je uključena u pripremu i provedbu aktivnosti Mjeseca borbe protiv ovisnosti – radionice s mladima na temu različitih vrsta ovisnosti (ovisnost o digitalnim tehnologijama, stigma bivših ovisnika, ovisnosti o kocki i slično), kroz samostalne aktivnosti Info-centra za mlade, tako i u suradnji sa srednjim školama u Osijeku. Ove aktivnosti je samostalno ili zajedno s drugim volonterima pripremala i provodila.

Ljubica je dio neformalne inicijative mladih HANGOUT koja je nastala 2018. godine (tijekom provedbe projekta ABECEDA Infomiranja mladih) i od tada imala broje aktivnosti za mlade u gradu Osijeku. Kao takvi ove godine prijavili su projekt Drvo solidarnosti kao dio projekata solidarnosti kroz program Europske snage solidarnosti. Provedba ovog projekta je u tijeku i to je jedan od prva dva takva projekta koja se provode u Osijeku, a Ljubica je dio skupine o 6 mladih koji su dio ove pozitivne priče i promjene u zajednici inicirane od samih mladih.

Sudjelovala je i u aktivnostima informiranja mladih u ruralnim mjestima naše regije (Vršnjačka parlaonica i Info-karavana).

I u ovim izazovnim vremenima ove godine, od samog početka krize koronavirusa, Ljubica se je bila važan dio podrške mladima u području mentalnog zdravlja kroz online aktivnost #zoomirajse. Ljubica je samostalno pisala članke na aktualne teme mentalnog zdravlja (suživot u obitelji,slika o sebi, motivacija.) te je kroz video mladima na njima prihvatljiv i vrlo pristupačan način govorila o ovoj temi. 

Pored ove uključenosti u provedbu informativnih aktivnosti za mlade, Ljubica je dala svoj dorinos i kroz pomoć u administriranju i praćenju projektnih aktivnosti udruge. Bila je dio projektnog tima Regionalnog info-centra za mlade Osijek, samostalno je obradila rezultate  istraživanja u projektu Škola za dijalog (financiranog kroz program Erasmus+) te ih prezentirala na završnoj konferenciji projekta.

Njezin entuzijazam, odgovornost i dobru volju udruga PRONI Centar neizmjerno cijeni te nam je čast da je Ljubica Brigitte Nikić od ove godine dio Upravnog odbora udruge i to kao član, predstavnik korisnika i volontera.

Ljubica je od samog početka pokazala iznimnu odgovornost i posvećenost svakom poslu kojeg se prihvatila. Znajući da je Ljubica vrlo angažirana u našoj zajednici i dio je različitih organizacija u našem gradu, ponekad smo se pribojavali da će biti preopterećena. No s ponosom možemo reći da se Ljubica gotovo uvijek odazvala na sve naše zamolbe (i unatoč tomu što je bila odlična studentica psihologije  i imala puno studentskih obveza te paralelno volontirala u još par organizacija civilnog društva), spremno prihvaćala uključiti se u većinu naših aktivnosti te je i sama vrlo često predlagala aktivnosti koji bi se mogle provoditi.   U skladu s prethodno navedenim, posebno se ističe spremnošću za sudjelovanje u širokom rasponu aktivnosti, ali i dugogodišnjem volontiranju u našoj organizaciji.

Ljubice hvala ti za sve, još jednom čestitamo na zasluženoj nagradi!