Od 20. do 23. rujna 2022. volonteri iz Španjolske obilježili su Europski tjedan održivog razvoja.

Jedna od aktivnosti koju su organizirali bila je potraga za blagom tzv. treasure hunt koji se održao  u utorak 20. rujna u Tvrđi.  Sudionici su imali zadatak pronaći pojedine informacije sljedeći tragove koje su imali napisane na papiru. Tako su na zanimljiv način pronalazi pojedine pojmove koji su povezani uz održivi razvoj te mobilnost.  Bili su podijeljeni u timove te je time igre bila dinamičnija. Nakon pronalska svih tragova svi su se okupili te su u opuštenoj atmosferi  strani volonteri pojasnili sudionicima  pojedine tragove.  Pojasnili su im kako održivi razvoj pored ekologije sadrži još brojne druge komponente. Također, bila je ovo prilika za prenošenje iskustava o tome kako su se oni odlučili doći volontirati u Hrvatsku na godinu dana.  U ovoj aktivnosti sudjelovali su učenici III. gimnazije Osijek te Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića.

Dan poslije, 21. rujna  volonteri su organizirali akciju uređenja ograde vrtića u Bosutskom naselju u Osijeku.  Ova aktivnost organizirana je u suradnji s tvrtkom UNIKOM d.o.o. koji su osigurali sav potreban materijal za provedbu volonterke akcije. Mladi  srednjoškolci su se vrlo rado uključili u aktivnost bojanja ograde te su zaista uživali u radu i druženju s vršnjacima te stranim volonterima.

Završna aktivnosti u sklopu Tjedna bila je posjet Azilu u Osijeku koji brine i zbrinjava velik broj pasa.

Ova aktivnost se održala u petak 23.rujna s ciljem osvještavanja mladih kako je volontiranje i doprinos zajednici važan dio održivog razvoja i kako je doprinos svake osobe važan.


Ova aktivnost održana je u sklopu projekta “Zajedno jači” sufinanciranog kroz program Europske snage solidarnosti, a kojeg provodi PRONI Centar iz Osijeka.