Održan iMOS 2022.! S tematskim radionicama i predavanjem obilježeno 15 godina rada Regionalnog info-centra za mlade Osijek.

U Osijeku, u prostoru Info-centra za mlade Osijek te u velikoj konferencijskoj dvorani Stare pekare, održane su aktivnosti trinaeste po redu manifestacije – iMOS – Informiranje mladih Osijeka.

Davne 2010. godine, na inicijativu i u suradnji sa Savjetodavnim odborom Regionalnog info-centra za mlade Osijek, započeo je s provedbom Sajam informiranja mladih u Osijeku, koji se kroz sve ove godine provodio na različite načine. Zajedničko svim aktivnostima bila je želja da se mladima, ali i onima koji rade s mladima, predstave programi i aktivnosti na području grada u koje se mogu uključiti mladi. Pored toga, cilj je bio i naglasiti važnost kvalitetnog, pravovremenog i prilagođenog informiranja mladih, samostalnog pretraživanja informacija kao i promocija Info-centra za mlade, koji po principu – korisnik u centru, mlade informira na taj način.

iMOS 2022. je kroz nekoliko radionica/predavanja u suradnji sa vanjskim suradnicima, mladima na neformalan način pružio relevantne informacijee o temama koje su trenutno vrlo aktualne te im predstavio dionike koji im mogu dati točne i pravovaljane informacije i savjetovati ih.

Eleonora Matić i Robert Škorvaga predstavili su aktualne propise vezano za nova prometna pravila – posebice za osobna prijevozna sredstva (romobile). Ivana Šarić (EURES) i Jagoda Ringel Kovačević (CISOK), predstavnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje zainteresiranima su predstavile pogodnosti koje nezaposleni mogu koristiti prilikom traženja posla u inozemstvu, odnosno pri prekvalifikaciji za tražena zanimanja (vaučeri za obrazovanje). Ivana Sović, iz Nutricionističkog savjetovališta Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Osijeku, pored osnovnih savjeta za kvalitetnu i urovnoteženu prehranu mladih, predstavila je mogućnost korištenja besplatnog savjetovanja od strane nutricionista. Angelse Madueno Triguillos i Enrique Martos Sanchet iz Cordobe, Španjolske ispričali su svoju priču, iskustvo dolaska u Osijek kroz projekt Europskih snaga solidarnosti, kako bi mladima prenijeli što sve mogu očekivati i kako se pripremiti za odlazak na volontiranje u EU te ih na taj način motivirali da se upuste u ovo iskustvo učenja, usavršavanja i druženja.

Dan je završio sa predavanje profesorice Ane Kurtović, s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku, koja je mladima stres učinila manje neugodnim, kroz novi psihologijski koncept  – prihvaćanje stresa. Jako je važno naučiti i primjenjivati učinkovite tehnike nošenja sa stresom jer ako je izvor stresa nešto što ne možemo promijeniti ili zaustaviti, onda jedino možemo učiti kako promijeniti svoju reakciju. Metoda se, najjednostavnije svodi na održavanje pažnje na sadašnjem trenutku sa stavom znatiželje i prihvaćanja.

Ovogodišnji iMOS povezali smo sa obilježavanjem dana kada je prije 15 godina započeo sa radom Regionalni info-centar za mlade Osijek.  Prilika je ovo bila da ukažemo na važnost postojanja ovakvog mjesta namijenjenog mladima, ali i za proslavu dosadašnjih postignuća i poziv da nas naši mladi sugrađani prate i u budućnosti i vide u nama prostor i vrijeme koje im darujemo, kako bi ih potaknuli na korištenje prilika, proaktivnost i pozitivne promjene u vlastitom životu i u zajednici koje su dio.

Hvala svima na čestitkama i sudjelovanju na aktivnostima! 🙂

iMOS 2022. projektna je aktivnost Regionalnog info-centra za mlade Osijek, koji je financiran sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.