U okviru projekta “Pogledaj oko sebe”, u organizaciji PRONI Centra, održana je Družionica za mlade osobe s invaliditetom, na kojoj su se susreli predstavnici različitih udruga građana i pojedinci, mlade osobe s invaliditetom, s ciljem međusobnog upoznavanja, druženja i povezivanja, te razmjene iskustava i promišljanja mladih s različitim vrstama i stupnjem invaliditeta. Družionica je organizirana 26. listopada 2010., u prostorijama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područna služba Osijek.

Tijekom susreta, mladi su iskazali svoje viđenje zajednice kroz prizmu njihovih potreba, ali i postojećih mogućnosti i usluga za osobe s invaliditetom u lokalnoj zajednici. Kroz interaktivnu diskusiju iznijeli su svoje potrebe te konkretne prijedloge te izrazili želju i potrebu da upravo te iste prijedloge proslijedimo na nekoliko relevantnih adresa, kako bi se njihov „glas“ čuo i kako bi se utjecalo na senzibilizaciju javnosti, ali i rješavanje pojedinih problema u djelokrugu rada različitih interesnih skupina. Mladi s invaliditetom, sudionici ovog susreta, voljeli bi da relevantne institucije osvijeste važnost rješavanja pojedinih problema i da svatko prema svojim mogućnostima doprinese razvoju zajednice kroz podizanje kvalitete življenja mladih ali i drugih osoba s invaliditetom.

PRONI Centar se raduje svakom novom susretu s njima, jer svaki novi susret i druženje s mladima s invaliditetom izvor su nove motivacije i poticaja za naš rad na izgradnji demokratskog društva.

U okviru projekta „Pogledaj oko sebe“, osim organizirane Družionice, PRONI Centar provodi niz vrijednih aktivnosti:

Izložba umjetničkih slika osoba s invaliditetom, pripremljena je i postavljena u prostorijama Regionalnog informativnog centra za mlade Osijek (Ribarska 1), s ciljem promocije umjetničkih uradaka osoba s invaliditetom. Kupnjom slika građani izravno financijski doprinose radu udruge “Glas čovječnosti”.
Radionica za mlade osobe s invaliditetom, koja će omogućiti pripremu promotivne brošure kojom se želi senzibilizirati građane o potrebama i problemima osoba s invaliditetom u gradu Osijeku, i okolnoj regiji.
Okrugli stol „Pogledaj oko sebe“ koji će se održati 3. prosinca 2010. godine u suorganizaciji Savjeta mladih Grada Osijeka i PRONI Centra za socijalno podučavanje, bit će prilika da još jedanput pošaljemo poruku javnosti o postojanju osjetljive skupine građana koja zaslužuje biti ravnopravni dio lokalne zajednice i hrvatskog društva u cjelini.
Izrada i distribucija promotivne brošure, koju će zajedno s voditeljima projektnih aktivnosti, raditi upravo mlade osobe s invaliditetom, doprinijet će edukaciji građana, te osvješćivanju važnosti podizanja kvalitete življenja mladih osoba s invaliditetom u našem društvu.

Projekt će se provoditi do 31. prosinca 2010. godine, uz financijsku potporu Grada Osijeka.