U sklopu projekta IPA 2011 „Civilno društvo za odgovorno upravljanje“ Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, PRONI Centar za socijalno podučavanje/Info-centar za mlade Osijek, Organizacije za građanske inicijative Osijek i Projekt građanske demokratske inicijative – P.G.D.I – Beli Manastir organizirali su u utorak 3.11.2015. s početkom u 12 sati fokus grupu o informiranosti i učinkovitosti mjere “Garancija za mlade”.

fokus grupa

Na jednom mjestu okupili su se sudionici, predstavnici civilnog, javnog i privatnog sektora te mlade osobe.

Zaključeno je, između ostalog, da je ključan problem nezaposlenosti mladih osoba obrazovni sustav – kvote upisa u određene struke tj. neusklađenost u odnosu na tržište rada, nužnost prakse u srednjim školama. Zaključeno je kako se na pojedine mjere mora gledati kao na nastavak školovanja, kako su roditelji često ključan faktor kod poticanja djece/mladih osoba, da mladi moraju biti više motivirani, zainteresirani za pretraživanje uvjeta pojedinih mjera, kao i da se potrebno informirati o putu poslije mjera.

Kvaliteta mentorstva ključna je u procesu stručnog osposobljavanja, moramo uzeti u obzir specifičnosti tehničkog sektora u odnosu na mjeru stručno osposobljavanje.

Spomenut je nedostatak institucija/ustanova u kojima mladi mogu odraditi neku od mjera u manjim mjestima i ruralnim krajevima. Zaključeno je da je potrebno da HZZ pojača nadzor i kontrolu nad izvršavanjem pojedinih mjera, te nužnost modificiranja scheme i mjere za potrebe realnog sektora, malog poduzetništva i slično.

Zahvaljujemo svim sudionicima na izdvojenom vremenu, na kvalitetnoj raspravi i pruženim iskustvima.