U petak,  8. prosinca, održano je lokalna rasprava projekta Mladi, kako ste? u Donjem Miholjcu. Na trećem po redu javnom događanju, mladi ovoga grada i okolice su nam rekli koje se potrebe, poteškoće s kojima se susreću u području mentalnog zdravlja. Sljedeće godine, u siječnju nastavljamo s ovom aktivnosti, jednom mjesečno, u Belom Manastiru, Našicama i Đakovu.

Rasprave namijenjene mladima i donositeljima odluka u lokalnim sredinama Osječko-baranjske županije, druga su faza provedbe projekta, koje  nakon provedenog istraživanja s mladima. U Gradskom društvu Crvenog križa Donjem Miholjca okupili smo mlade i one koji rade s mladima, a imaju utjecaja na donošenje odluke.

Projekt Mladi, kako ste? provodi se na području Osječko-baranjske županije, u partnerstvu PRONI Centra za socijalno podučavanje i Osječko-baranjske županije, unutar 13 mjeseci, od 1. lipnja 2023. do  30. lipnja 2024.  i uključit će mlade i donositelje odluka te stručnjake iz područja mentalnog zdravlja iz ove županije.

Glavni cilj projekta je podići razinu svijesti u zajednici o potrebama i poteškoćama s kojima se susreću mladi Osječko-baranjske županije u području mentalnog zdravlja. Provedbom svih planiranih projektnih aktivnosti osnažit će se mladi, krajnji korisnici,  za aktivno sudjelovanje, kako bi u dijalogu s donositeljima odluka (dionicima u području rada s mladima) u svojoj lokalnoj zajednici, kreirali preporuke za jačanje podrške mentalnom zdravlju mladih.

U opuštenoj atmosferi, na njima važnu temu, mladi su imali priliku razgovarati (većina možda i prvi put) sa predstavnicima obrazovnih institucija, udruga, Zavoda za socijalni rad,  te reći kako oni razmišljaju, što im je bitno i što im treba u njihovoj zajednici. Posebice, kakve vrste usluga i koju podršku žele vezano za njihovo mentalno zdravlje. 

Sudionici su mogli čuti više o projektu Mladi, kako ste? i potrebi mladih da se govori o njihovom mentalnom zdravlju, koja stoji iza pripreme ovog projekta. Također, mogli su čuti i o programu Erasmus+ te o potvrdi Youthpass koju mogu ishoditi sudjelovanjem u ovakvim aktivnostima. 

Mladi volonteri uključeni u projekt, Dora Vuković i Stjepan Benkus, prestavili su rezultate istraživanja koje je ispunilo više od 1200 mladih s područja Osječko-baranjske županije.

Predsjednica udruge Sunce – Društva za psihološku pomoć iz Osijeka, Ljubica Brigitte Nikić, održala je zanimljivo interaktivno predavanje na temu rizičnih i zaštitnih faktora mentalnog zdravlja mladih. Mladi su imali priliku podijeliti svoje iskustva, a svi nazočni su mogli naučiti (ili se podsjetiti) kako prepoznavati probleme i rizike mentalnog zdravlja, kao i zaštitne faktore, budući da je rano prepoznavanje od velike važnosti za pravovremenu i učinkovitu intervenciju. Vrlo korisno je bilo naučiti kako prepoznati situacije koje spadaju u rizičnu skupinu razvijanja neke poteškoće ili poremećaja i na vrijeme intervenirati. Isto tako, važno je kod sebe i/ili  kod drugih prepoznati snage koje se mogu koristiti kao zaštitni faktori.

Zaključeno je da se sve što su naučili može primijeniti u njihovom svakodnevnom životu te tako utjecati da se poteškoće preveniraju i ublaže ranije navedeni negativni rezultati vezano za poteškoće s kojima se suočavaju mladi.

U panel diskusiji smo čuli kakva je situacija vezano za probleme i podršku mentalnom zdravlju mladih u ovoj zajednici, a sudionici su i komentirali najrelevantnije odgovore mladih u istraživanju Mladi, kako ste?

U tome su nam pomogli; Renata Siročić – Pleći, psihologinja iz Osnovne škole August Harambašić iz Donjeg Miholjca, Gordana Badovinac Golinac, socijalna radnica iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Područnog ureda Donji Miholjac, Tamara Gazdek, psihologinja Srednje škole Donji Miholjac te Ljubica Brigitte Nikić, psihologinja iz udruge Sunce.

S nama su podijelili vlastito iskustvo vezano za poteškoće se kojima se susreću mladi s kojima rade, vrsti podrške koja im je potrebna, resursima koje imaju na raspolaganju te o potrebama za unaprjeđenjem usluga u zajednici, vezano za ovu zaista akutalnu problematiku. Vrijedno je bilo čuti što mladi danas trebaju, koje programe i aktivnosti se trebaju razvijati kako bi svi oni, kojima je to potrebno dobili pravovremenu i relevantnu pomoć.

U središnjem dijelu aktivnosti, raspravi između mladih i donositelja odluka, mogli smo čuti koji su to najvažniji problemi s s kojime se susreću mladi ove zajednice u području mentalnog zdravlja. Govorilo se o stresu, pritisku u školu, odnosima sa vršnjacima, obitelji, strahu i nezivjesnosti vezano za budućnost, nedostatku sadržaja za mlade, manjku novca, izazovima koje nosi prekomjerno korištenje digitalnih tehnologija, društvenih mreže i slično.  Bila je to prava razmjenja mišljenja i stavova, a mladi su sami istaknuli neća rješenja kako bi se mladima pomoglo u nošenju s problemima u području mentalnog zdravlja.

Bila je otvorena rasprava, mladi su iznosili svoja iskustva, iskustva svojih vršnjaka, ali i odmah iznosili rješenja,  konkretne ideje, što treba mijenjati u njihovim školama i zajednicama te kako im sustav može pomoći. Svi njihovi prijedlozi su zapisani i biti će dio smjernica i preporuka koje će se proizvesti na kraju projekta.

I sada je naglasak bio na  dijalogu mladih s donositeljima odluka. Jedni druge su mogli čuti u neformalnom ali sigurnom okruženju te na licu mjesta provjeriti što je od mogućih rješenja primjenjivo te kako svi mogu aktivnije doprinijeti da mladi budu otvoreniji, traže i dobiju podršku tamo gdje im je potrebna.

I ovaj put sudinici su dobili mali simpatični podsjetnik na sudjelovanje, za ovaj projekt dizajnirane (od strane naših mladih volontera – Dore Vuković i Stjepana Benkusa)  – vrećice s porukama podrške svojim vršnjacima.

I na kraju, moramo se zahvaliti na na gostoprimstvu Gradskom društvu Crvenog križa Donji Miholjac, koji su nas ugostili i dali podršku ovom događanju. Bila je ovo prilika i za međusobni susret i umrežavanje lokalnih dionika, a svi – mladi i donositelji odluka su su pozvani i da se odazovu na završnu konferenciju koja će biti u travnju sljedeće godine u Osijeku, kako bi zajednički sa predstavnicima drugih sredina (Osijek, Donji Miholjac, Našice, Beli Manastir, Đakovo i njihova okolna mjesta) objedinili zaključke i preporuke i kreirali smjernice koje će pomoći snažnijoj podršci mladima u području mentalnog zdravlja.

Ova aktivnost sufinancirana je sredstvima Europske unije kroz program Erasmus+.