Umjesto listanja i čitanja, klikanja i pretraživanja interneta, mladi Osječani imali su prilike pitati i saznati sve što
ih zanima vezano za mobilnost u svrhu učenja i zapošljavanja te mogućnosti neformalnog obrazovanja kroz različite programe EU. U sklopu obilježavanja Europskog tjedna mladih “Živa knjižnica” u Osijeku održana je 5. svibnja 2015., od 17 do 19 sati u prostoru Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

Osim unutarnjeg dijela knjižnice (Klub mladih) vrlo ugodan vanjski dio poslužio nam je kao “družionica”, gdje su se mladi mogli osvježiti i porazgovarati čekajući da njihova odabrana “knjiga” bude slobodna.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, mobilnost u svrhu zapošljavanja ili studiranja postala je sve aktualnija tema te se ovaj koncept informiranja mladih pokazao vrlo zanimljivim. Naime, zainteresirani mladi imali su mogućnost dobiti savjete iz prve ruke, „prelistati živu knjigu ili rječnik“ te nakon toga „posuditi“ drugi naslov. „Žive knjige“ i „živi rječnici“ zapravo su bile osobe koje rade na programima mobilnosti odnosno osobe koje su same iskusile mobilnost u svrhu zapošljavanja, stručne prakse ili studentske razmjene.
ziva_knjiznica8
Svoje stručno znanje s mladima su podijelile:
Lorena Barić iz Agencije za mobilnost i programe EU,
Enisa Kifer iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (EURES),
Brigita Ivoševac iz EUROPE DIRECTA.
Svoja konkretna iskustva su prenijele:
Sanela Ravlić (Udruga Kreaktiva),
Danijela Goluska (Zaklada Slagalica),
te Azra Staščik i Iva Vrebac (Gradsko društvo Crvenoga križa).

Kao jedan od multiplikatora Eurodesk-a, organizator aktivnosti bio je PRONI Centar za socijalno podučavanje / Regionalni info-centar za mlade Osijek, u suradnji s Agencijom za mobilnost i programe EU.