PRONI Centar za socijalno podučavanje u partnerstvu sa Vukovarsko-srijemskom županijom, kroz aktivnosti projekta EU misli, u 5 srednjih škola sa područja županije proveo je javne debate na temu mladi i Europska unija. Javne debate su provedene s učenicima završnih i trećih razreda srednjih škola, a cilj im je  podići razinu njihovog razumijevanja i prihvaćanja europskih vrijednosti i standarda, posebice podupirući razvoj njihovih osobnih vještina.

Debate su se odvijale na temelju prethodno provedenog anketnog upitnika u kojemu su učenici sami istaknuli područja o kojima žele znati više, kao što su sudjelovanje u društvu, školovanje i zapošljavanje u zemljama Europske unije.

Javne debate provedene su u Drvodjelsko-tehničkoj i Zdravstveno-veterinarskoj školi u Vinkovcima, Tehničkoj školi Vukovar, Srednjoj školi Ilok te u Gimnaziji Županja.

Debate su dio aktivnosti projekta EU misli, financiranog sredstvima EU kroz program IPA INFO 2009., a koji se se provodi u partnerstvu s Osječko-baranjskom, Vukovarsko-srijemskom i Sisačko-moslavačkom županijom.