Prva tematska javna rasprava, pod nazivom “BLA-BLA utorak”, održana je 6. lipnja 2017. godine u Ekonomskoj školi Vukovar u sklopu projekta “Operativka” kroz program Erasmus+ financiran sredstvima Europske unije.

1454410764_eu-flag-erasmus--vect-pos

Na prvome BLA-BLA utorku sudjelovalo je 15 mladih osoba, od kojih 10 srednjoškolaca te 5 donositelja odluka koji su direktno povezani s tematskim područjima obrazovanja i mladih u kulturi.

IMAG4486

IMAG4485

IMAG4490

IMAG4491

 

Projektom će se provesti 4 Tematske javne rasprave s mladima i donositeljima odluka, a svaka rasprava je tematski usmjerena na 2 do 3 područja Programa za mlade grada Vukovara.

U Ekonomskoj školi Vukovar predstavljen je Youthpass, Program za mlade grada Vukovara kroz video uradak i presjek mjera i prioriteta 2 područja iz Programa za mlade:

  1. Obrazovanje, profesionalno osposobljavanje i usavršavanje u kontekstu cjeloživotnog učenja
  2. Kultura i slobodno vrijeme mladih

U tri grupe mladi i donositelji odluka kreirali su aktivnosti te ih predstavili ostatku sudionika. Proces je bio kreativan i produktivan, a svakako je ostavljeno i prostora za sve naknadne ideje i prijedloge koje mladi mogu predložiti prije krajnje izrade Operativnog plana.IMAG4499

IMAG4501

IMAG4502

IMAG4504

IMAG4505

IMAG4507

Projekt „Operativka“

Glavni cilj ovog projekta je podići kvalitetu života mladih na području grada Vukovara kroz osiguravanje kvalitetne provedbe Gradskog programa za mlade na osnovu izrađenog Operativnog plana temeljenog na strukturiranom dijalogu između mladih (krajnjih korisnika Gradskog programa za mlade) i donositelja odluka, uključujući i predstavnike Savjeta mladih grada Vukovara (lokalnih dionika – nositelja mjera Gradskog programa za mlade). Upravo kroz zajedničku suradnju i dijalog ovih dviju ciljanih skupina projektom ciljamo izraditi Operativni plan Gradskog programa za mlade grada Vukovara koji će svojim sadržajem, određivanjem prioriteta i vremenskog okvira provedbe mjera biti izrađen na obostrano zadovoljstvo, odnosno kao takav u potpunosti biti provodljiv i prihvatljiv za obje ciljane skupine.

Sudjelovanjem u Tematskim javnim raspravama, posebice među mladima, utječe se na stvaranje osobnih stavova i poticanje kritičkog mišljenja te tako, ne samo da mladi imaju priliku iskusiti proces donošenja odluka, već se i stvara osjećaj ravnopravnosti, društvene važnosti i vrijednosti kao pojedinca, razvija se i osvještava stav “I mladi se pitaju”, što doprinosi podizanju njihovog samopouzdanja. Ujedno, mladi, posebice srednjoškolci, na ovaj način imaju priliku praktično nadograditi znanja iz građanskog odgoja, koji postaje sve značajniji u društvu.

Hvala svim sudionicima, a osobito srednjoškolcima koji su aktivno sudjelovali i doprinijeli izradi Operativnog plana Programa za mlade grada Vukovara.

IMAG4493

IMAG4495

IMAG4496

Hvala i domaćinu aktivnosti – Ekonomskoj školi Vukovar i ravnateljici dr. mr. Miri Majstorović na trudu i susretljivosti.

Nositelj i provoditelj projekta “Operativka” je PRONI Centar za socijalno podučavanje.