Treća tematska javna rasprava, pod nazivom “BLA-BLA utorak”, održana je 20. lipnja 2017. godine u prostoru odjela za mlade “Spajalica” Gradske knjižnice Vukovar u sklopu projekta “Operativka” kroz program Erasmus+ financiran sredstvima Europske unije.

Na trećem BLA-BLA utorku sudjelovale su mlade osobe i donositelji odluka koji su direktno povezani s tematskim područjima socijalne zaštite i uključivanja, zdravlja i zdravstvene zaštite i mladih u europskom i globalnom okruženju.

 

Projektom će se provesti 4 Tematske javne rasprave s mladima i donositeljima odluka, a svaka rasprava je tematski usmjerena na 2 do 3 područja Programa za mlade grada Vukovara.

Predstavljen je Youthpass, Program za mlade grada Vukovara kroz video uradak i presjek mjera i prioriteta tri područja iz Programa za mlade:

  1. Socijalna zaštita i uključivanje
  2. Zdravlje i zdravstvena zaštita
  3. Mladi u europskom i globalnom okruženju

Grupnim radom mladi i donositelji odluka kreirali su aktivnosti te ih predstavili ostatku sudionika. Proces je bio kreativan i produktivan, a svakako je ostavljeno i prostora za sve naknadne ideje i prijedloge koje mladi mogu predložiti prije krajnje izrade Operativnog plana.

Donositelji odluka koji su sudjelovali u ovoj tematskoj javnoj raspravi su predstavnici Centra za socijalnu skrb, Osnovne škole Josip Matoš, Gradske knjižnice Vukovar, Veleučilišta Lavoslav Ružička, Udruge žena Vukovar, Europskog doma Vukovar i Savjeta mladih grada Vukovara.

 

Projekt „Operativka“

Glavni cilj ovog projekta je podići kvalitetu života mladih na području grada Vukovara kroz osiguravanje kvalitetne provedbe Gradskog programa za mlade na osnovu izrađenog Operativnog plana temeljenog na strukturiranom dijalogu između mladih (krajnjih korisnika Gradskog programa za mlade) i donositelja odluka, uključujući i predstavnike Savjeta mladih grada Vukovara (lokalnih dionika – nositelja mjera Gradskog programa za mlade). Upravo kroz zajedničku suradnju i dijalog ovih dviju ciljanih skupina projektom ciljamo izraditi Operativni plan Gradskog programa za mlade grada Vukovara koji će svojim sadržajem, određivanjem prioriteta i vremenskog okvira provedbe mjera biti izrađen na obostrano zadovoljstvo, odnosno kao takav u potpunosti biti provodljiv i prihvatljiv za obje ciljane skupine.

Sudjelovanjem u Tematskim javnim raspravama, posebice među mladima, utječe se na stvaranje osobnih stavova i poticanje kritičkog mišljenja te tako, ne samo da mladi imaju priliku iskusiti proces donošenja odluka, već se i stvara osjećaj ravnopravnosti, društvene važnosti i vrijednosti kao pojedinca, razvija se i osvještava stav “I mladi se pitaju”, što doprinosi podizanju njihovog samopouzdanja. Ujedno, mladi, posebice srednjoškolci, na ovaj način imaju priliku praktično nadograditi znanja iz građanskog odgoja, koji postaje sve značajniji u društvu.

Hvala svim sudionicima koji su aktivno sudjelovali i doprinijeli izradi Operativnog plana Programa za mlade grada Vukovara.

Nositelj i provoditelj projekta “Operativka” je PRONI Centar za socijalno podučavanje.