Zadovoljstvo nam je obavijestiti vas da je u sklopu projekta Razvoj volonterstva u Slavoniji i Baranji, podržanog od strane AED-a, sredstvima USAID-a., PRONI Centar za socijalno podučavanje Osijek 1. svibnja 2006 zvanično pokrenuo INFO-SERVIS ZA MLADE.  Projekt se provodi u partnerstvu s Centrom za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek koji je nositelj projekta, te ekološkim društvom Zeleni Osijek, u razdoblju od 01.travnja 2006. do 30.lipnja 2007.

Glavni cilj projekta je povećati sudjelovanje građana u pronalaženju rješenja vezanih za probleme u zajednici, kroz organizirani volonterski rad na području Slavonije i Baranje.

Podciljevi projekta su:

 • povećati svijest javnosti o vrijednostima volonterstva kroz obrazovanje i promociju
 • izgraditi kapacite za efektivno lokalno volontiranje, kroz savjetovanje o volonterskim programima i treninzima o volontiranju
 • kreirati mogućnosti za organizirano volontiranje mladih općenito i volontiranje u ekološkim aktivnostima
 • povezati ljude s mogućnostima organiziranog volontiranja u institucijama i organizacijama ili udrugama u zajednici
 • pružiti vođenje i zagovaranje na pitanja vezana uz volonterstvo i volonterske programe
 • doprinijeti razvoju održive volonterske infrastrukture

06. 005PRONI Centar smatra da partnerstvo i suradnja doprinose kvaliteti i povećavaju mogućnosti za provedbu većih i značajnijih aktivnosti u zajednici, te ovaj zajednički projekt vidi kao doprinos stvaranju baze, kako za razvoj volonterstva u našoj regiji, tako i na području cijele Hrvatske. S obzirom da se bavimo radom u zajednici s posebnim akcentom na mlade, a mladi su neizostavno povezani s volonterstvom, činilo nam se logičnim da se povežemo s drugim udrugama koje se bave sličnom problematikom. Stoga se i INFO-SERVIS ZA MLADE nalazi u prostorijama Volonterskog centra Osijek, koji je osnovan 05.prosinca 2005., a nalazi se na Vijencu Ivana Mažuranića 3. Odlučili smo se za ovaj model rada upravo iz razloga učinkovitijeg postizanja zajedničkih ciljeva.

 

Neka od područja na kojima će Info-servis za mlade započeti s radom su:

 • promoviranje volonterstva
 • informiranje mladih o mjestima za volontiranje
 • orijentacijske radionice za mlade volontere
 • informiranje o nacionalnom programu djelovanja za mlade
 • informiranje o dostupnim fondovima za manje grupe, te se nadamo da će se tijekom rada otvoriti mogućnosti i za međunarodne razmjene, kao i za neke druge aktivnosti.

No, info-servis se neće baviti samo pitanjima volonterstva, te nas mladi mogu kontaktirati vezano uz pitanja s područja njihovog interesa – pokušat ćemo odgovoriti ili pomoći u pronalaženju odgovora na njihova pitanja.

IMG_1092Stoga pozivamo sve zainteresirane mlade koji bi bili voljni pokloniti dio svog slobodnog vremena sebi i drugima, odnosno ispuniti neke svoje želje i potrebe, a na dobrobit i od koristi zajednici u kojoj žive, da nas posjete, nazovu nas ili pošalju mail. Isto tako, pozivamo sve udruge mladih i za mlade, no naravno i sve ostale, koje imaju želju i potrebu u svoj rad uključiti volontere, ili dobiti neku drugu informaciju, da nas kontaktiraju.

Kao i svaki početak, i ovaj zahtijeva vrijeme i strpljenje, a posebice pomoć i podršku. Kako bismo mogli što kvalitetnije odgovoriti na potrebe, molimo sve zainteresirane da nam se jave: pitanjem, idejom, prijedlogom, informacijom…na tel. 031/211 306 ili mailom na osvolonteri@osvolonteri.com (za Info-servis za mlade).

Hvala Vam i
DOBRODOŠLI U INFO-SERVIS ZA MLADE, OSIJEK!

Voditeljica Info-servisa za mlade:
Zdenka Radić,
PRONI Centar za socijalno podučavanje