Project Description

Projekt “Zeleniji, pristupačniji i viralni Pirovac” dio je prve godine provedbe programa Oznake kvalitete koju PRONI Centar posjeduje za razdoblje (2021. – 2027.)

Projekt, s naglaskom na timsko volontiranje, trajat će 20 dana, od 5. do 25. srpnja 2022. godine i realizirat će se u Pirovcu, Općina Pirovac.

Timsko volontiranje uključuje 20 volontera iz europskih zemalja, od kojih 5 volontera iz Hrvatske, u dobi od 18 do 30 godina motivirani da volontiraju i ekološki doprinesu zajednici Pirovac.

Cilj ovog projekta jeste podići svijest među učenicima i lokalnim stanovništvom o održivom razvoju i važnosti ekološkog pristupa u rješavanju problema u zajednici te motivirati ih da sudjeluju u volonterskim aktivnostima koje će doprinijeti zaštiti okoliša i zdravstvene zaštite, posebno za osobe s invaliditetom.

Aktivnosti će se provoditi s volonterima u aktivnoj ulozi, podijeljeni u manje skupine, u suradnji s učenicima škola, lokalnim stanovništvom, članovima drugih organizacija i Općinom Pirovac:

  1. Priprema i vođenje radionica s učenicima kako bi se uključili u planiranje ekoloških volonterskih aktivnosti u zajednici i motivirati ih da sudjeluju
  2. Razvoj i provedba kampanje u cilju podizanja svijesti lokalnog stanovništva o održivom razvoju i važnosti ekološkog pristupa u zajednici te rješavanje problema i motiviranje na sudjelovanje u volonterskim aktivnostima
  3. Sudjelovati u nekoliko ekoloških akcija zajednice koji će pridonijeti čišćem i zelenijem Pirovcu
  4. Razvoj i sudjelovanje u promotivnim aktivnostima koje promiču važnost zaštite okoliša i zdravlja, kao i program Europske snage solidarnosti među mladima

Provedbom ovih aktivnosti nastojimo podržati i razvoj turizma ove male zajednice. Kako bi se navedeno ostvarilo, PRONI centar će blisko surađivati s lokalnom školom i Općinom Pirovac.

U okviru timskog volontiranja volonteri će boraviti u Trening centru u Pirovcu, uz plaćen put, smještaj, hranu i osiguran džeparac.

Projekt “Zeleniji, pristupačniji i viralni Pirovac” sufinanciran je sredstvima Europskih snaga solidarnosti Europske unije.