Project Description

Program „Svjesno – zajedno“ kroz tri godine izravnog rada sa osobama s multiple sklerozom kroz psihosocijalne aktivnosti, terapije fizioterapeuta, masaže i uključivanje u obrazovne aktivnosti, uključivanje volontera, savjetodavne i edukacijske radionice o pravima osoba s invaliditetom doprinosi unaprjeđenju psihosocijalnog i tjelesnog zdravlja osoba s multiple sklerozom.

Opći cilj programa je doprinijeti, očuvanju i unaprjeđenju zdravlja osoba s invaliditetom, oboljelih od kroničnih nezaraznih bolesti – osoba s multiplom sklerozom na području Vukovarsko-srijemske županije i Osječko-baranjske županije.

Posebni ciljevi programa su:

Unaprjeđenje psihosocijalnog zdravlja – doprinijeti poboljšanju psihosocijalnog zdravlja kroz uključivanje korisnika u psihološke radionice, gestalt terapije te psihosocijalnu pomoć (izlazak na teren), kreativne radionice, volonterske aktivnosti, edukacije i savjetovanja o pravima osoba s invaliditetom.

Unaprjeđenje tjelesnog zdravlja – doprinijeti održavanju i poboljšanju kvalitete tjelesnog zdravlja korisnika kroz fizioterapije, športske i medicinske masaže, fizikalne medicinske radionice za osobe s multiplom sklerozom.

Aktivnosti koje program obuhvaća:

  1. Pružanje psihosocijalne pomoći
  2. Psihološka edukacija
  3. Edukacija i savjetovanje korisnika
  4. Psihosocijalna podrška
  5. Edukacijski programi i savjetovanje
  6. Edukacija o pravima i položaju osoba s invaliditetom
  7. Obrazovne aktivnosti za organizatore i koordinatore volontiranja te za volontere
  8. Pružanje usluge prijevoza

Nositelj programa:  Društvo multiple skleroze Vukovarsko-srijemske županije

Partneri: PRONI Centar za socijalno podučavanje, Centar za socijalnu skrb Vukovar

Suradnik: Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Osijek

Program je financiran sredstvima Ministarstva zdravstva u području Psihosocijalne potpore za trogodišnje razdoblje od 2022. – 2025. godine.

Ukupna vrijednost programa je 300.000,00 kn.

Vrijeme provedbe: 3.11.2022.-2.11.2025.