Od osnivanja Eurodesk mreže u Hrvatskoj 2011.g. kao njezini aktivni članovi, kroz različite aktivnosti – informativne radionice, online informiranje, kampanje, mladima lokalne zajednice donosimo informacije o programima mobilnosti i motiviramo ih za sudjelovanje, kako bi to iskustvo putovanja, učenja i aktivnog sudjelovanja, iskoristili za osobni razvoj i razvoj svoje zajednice. I za to smo dobili priznanje.

Agencija za mobilnost i programe Europske unije i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u utorak, 11. prosinca 2018. u Zagrebu, organizirali su svečanu konferenciju u povodu službenog otvaranja programa Europske snage solidarnosti.

Europske snage solidarnosti su novi oplemenjeni program koji zauzima važno mjesto u volontiranju, nasljeđujući program Europske volonterske službe, ali i nadopunjujući ga novim mogućnostima. Kroz ovaj program mladi u dobi do 30 godina mogu sami volontirati u lokalnim ili europskim zajednicama, prijavljivati se u europske projekte putem kojih će sudjelovati u aktivnostima solidarnosti – pomažući osobe u nepovoljnijem položaju i poticati solidarnost na razini cijelog društva.

Bila je ovo prigoda za dodjelu priznanja za informiranje mladih Eurodeskovim multiplikatorima. Eurodesk je europska informacijska mreža koja promiče Europske snage solidarnosti, Erasmus+ i ostale programe međunarodne mobilnosti. Eurodesk Hrvatska ima 16 organizacija, multiplikatora, a PRONI Centar za socijalno podučavanje iz Osijeka jedan je od njih te kroz Regionalni info-centar za mlade Osijek, Lokalni info-centar za mlade Vukovar i Lokalni info-centar za mlade Sisak, mlade informira o mogućnostima za mobilnost, europskim programima i politikama za mlade te ih potiče da postanu aktivni građani.

PRONI Centar za socijalno podučavanje uključen je u Eurodesk mrežu u Hrvatskoj od njezinog osnivanja 2011. godine i kroz različite aktivnosti – informativne radionice, online informiranje, kampanje, mladima lokalne zajednice donosi najnovije informacije o programima mobilnosti i motivira ih za sudjelovanje, kako bi to iskustvo putovanja i učenja iskoristili za osobni razvoj i razvoj svoje zajednice.

Eurodesk Multiplikatori - Dodjela priznanja

Na konferenciji su dodijeljene i nagrade za najinkluzivniji Erasmus+ projekt u području mladih, sudionici su imali priliku razgledati info sajam dobre prakse volontiranja u okviru EU programa „Volontiram“, sudjelovati u panel-diskusiji „SOLIDARNOST – pojam, predrasude, očekivanja“, gdje su volonteri i stručnjaci iz područja volontiranja pokušali približiti i pojasniti pojam solidarnosti kao noviteta i nadogradnje na prijašnje volonterske programe Europske unije te je uručena nagrada hrvatskoj autorici pobjednici Eurodeskovog natječaja Time to Move!