U četvrtak 15. rujna 2017. godine u Sisku okupili su se mladi i donositelji odluka iz Vukovara, Osijeka i Siska u okviru provedbe Erasmus+ projekta „U čem’ je problem?“. Održali su prvi međužupanijski sastanak od ukupno tri takva previđena sastanka, kojima je cilj predstaviti dosadašnji rad radnih skupina u projektu, razgovarati o definiranim problemima mladih, prioritetima i mjerama za razvoj politika za mlade te razmjena iskustava između mladih i donositelja odluka iz tri hrvatske županije. Naime, projekt se provodi u tri županije s viskom stopom nezaposlenosti mladih u RH, a to su Sisačko-moslavačka, Vukovarsko-srijemska te Osječko-baranjska županija. Uz mlade osobe do 30 godina starosti, sudionici sastanaka bili su donositelja odluka odnosno predstavnici partnera u projektu; HZZ Područnog ureda Vukovar, HZZ Regionalnog ureda Osijek, PRONI Centra za socijalno podučavanje – uredi Vukovar, Osijek i Sisak te predstavnici spomenutih županija. Sastanak je bio još jedna prilika za nastavak direktnog dijaloga između mladih i donositelja odluka radi daljeg razvoja politika za mlade i unaprjeđenje njihovih života.

image-0-02-04-cdc725d76a241aae4914b2116006c32919bdba976f23d7a2420c8e0789f135e1-V

Utvrđena najvažnija tri prioriteta za razvoj politika za mlade u Sisačko-moslavačkoj županiji su: 1. provesti reformu obrazovanja kako bi se postigao sustav temeljen na stanju u društvu, pravog omjera  teorije i prakse u obrazovanju te premostila zastarjelost aktualnog sustava., 2. Omogućiti mladima veću razinu sudjelovanja u društvenim procesima i 3. Poboljšati zapošljivost mladih te uvjete za poduzetništvo mladih. Zaključci rada radnih skupina iz Vukovarsko-srijemske županije bit će prezentirani na drugom međužupanijskom sastanku 5. listopada u Vukovaru, dok će se rezultati rada radne skupine iz Osječko-baranjske županije predstaviti i raspraviti 9. studenog u Osijeku na trećem predviđenom međužupanijskom sastanku. Na kraju projekta, rezultati rada bit će objedinjeni u dokumentu „Analiza prioriteta za razvoj politika za mlade“, koji će se diseminirati svim relevantnim dionicima i poslužiti kao temelj za pripremu i razvoj regionalnih i lokalnih politika za mlade.

Grupna -tvrđava

Projekt „U čem’ je problem?“ proizašao je iz potrebe veće uključenosti mladih u društvo odnosno procese donošenja odluka i kreiranju politika za mlade. Nositelj projekta je Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Sisak. Projekt je financiran kroz program ERASMUS+, Ključna aktivnost 3: Podrška reformi politike, od 1.veljače 2017. do 31.siječnja 2018.  godine.