Europski dom Vukovar u sklopu projekta “Mreža mladih u zajednici” organizirao je u srijedu 15. srpnja 2015. godine jednodnevno studijsko putovanje u grad Tuzlu. Cilj putovanja bila je razmjena iskustava i primjera dobre prakse između organizacija koje se bave mladima te poticanje na umrežavanje mladih.

U razmjeni iskustava i primjera dobre prakse između organizacija koje se bave mladima sudjelovale su djelatnice PRONI Centra za socijalno podučavanje/Info centra za mlade Vukovar i 4 volontera ICM-a.

Tuzla

Mjesto susreta mladih aktivista i djelatnika organizacija civilnog sektora bilo je predgrađe grada Tuzle “Simin Han” u kojem je smještena Trening kuća za mlade “Labirint”. Tijekom susreta domaćini su predstavili rad Fondacije tuzlanske zajednice, Organizacije “Osmijeh za Osmijeh”, Omladinske banke Tuzla, Trening kuće za mlade “Labirint” i Mreže vijeća učenika Tuzlanskog Kantona.

Projekt „Mreža mladih u zajednici“ nastao je inicijativom Europskog doma Vukovar za stvaranje uvjeta za povećanje udjela aktivnosti mladih u lokalnim zajednicama na području Vukovarsko srijemske županije, posebno gradova Ilok i Vukovar, te općina Borovo, Negoslavci, Tompojevci i Trpinja.

Mladi koji žive u tim područjima su djeca roditelja koji primaju socijalnu pomoć, djeca pripadnici nacionalnih manjina, djeca branitelja, djeca roditelja koji su nezaposleni. Uz to, i sami mladi nakon završetka školovanja postaju dugotrajno nezaposlene mlade osobe i k tome postaju pasivni i nezaintresirani.

Svrha je ovakvog putovanja dati mladima uvid kako se mogu aktivno uključiti i organizirati kroz različite aktivnosti koje doprinose poboljšanju kvalitete života mladih, ali i zajednice u kojoj žive. Također je cilj i poticati prekograničnu suradnju i moguće zapošljavanje kroz projekte, odnosno učenje i sticanje kompetencija za tržište rada. Osim toga, u tim razmjenama iskustava moguće je vidjeti kako druge zajednice surađuju s predstavnicima jedinica lokalne samouprave.

Tuzla

Glavni nositelj projekta je Europski dom Vukovar, a partneri na projektu su Klub mladih općine Tompojevci i Projekt Centar Borovo. Suradnici na projektu su gradovi Ilok i Vukovar, LAG Srijem, Projekt Centar Negoslavci, općina Trpinja i Ured za međunarodnu suradnju TINTL.

Cilj projekta je podignuti razinu kvalitete života mladih na području Vukovarsko Srijemske županije (grad Vukovar i Ilok, te općine Borovo, Negoslavci, Tompojevci i Trpinja), a usmjeren je na poboljšanje društvenog aktivizma i djelovanja mladih u lokalnim zajednicama.

Inicijativa za susretom mladih iz ova dva grada potekla je iz Vukovara, a ovakav način razmjene iskustava i primjera dobre prakse pokazao se kao vrlo poučan i kvalitetan.