Mirjana Jozanović, voditeljica Regionalnog info-centra za mlade Osijek, sudjelovala je na konferenciji SoliDARE, u Rumunjskoj (u Temišvaru), od 20. do 25. rujna, koja je na jednom mjestu okupila predstavnike organizacija i neformalnih grupa aktivnih u Europskim snagama solidarnosti, s ciljem informiranja, educiranja i umrežavanja, a sve kako bi se izgradila zajednica oranizacija mreže Europskih snaga solidarnosti.

Sudionici konferencije se u bili predstavnici 50ak različitih organizacija, koje su različite i po iskustvu provedbe aktivnosti u okviru programa ESS. S obzirom da je bilo dosta prilike za međusobno predstavljanje našeg rada (putem plakata i u osobnim prezentacijma unutar grupa) vrlo brzo smo se mogli povezati s organizacijama koje provode projekte u istom ili sličnom području. To otvara mogućnost razvijanja zajedničkih projekata,  suradnje na projektima kao i motiviranje naših (njihovih) mladih korisnika za sudjelovanje u aktivnostima koje. Pored toga, s obzirom da smo putovali osobnim automobilom, bila je ova sjajna prilika da se i međusobno povežemo – predstavnici Crvenog križa iz Valpova i Našica te predstavnica udruge Ocean znanja, budući da se nismo poznavali od ranije.

Konferencija je pružila sjajnu priliku upoznati i učiti od organizacija koje imaju jako puno iskustva u provođenju aktivnostu u programu ESS, ali i u ranijem programu Europska volonterska služba. Pored predavanja stručnjaka, međusobne komunikacije i razmjene iskustava (posebice konkretnih rješenja u provedbi aktivnosti) imali smo priliku čuti od predstavnika Europske komisije novosti vezano za sam program, posebice novosti koje se tiču prilagodbe programa novim okolonostima na razini EU (energetska kriza, ratne okolonosti u okruženju i rast cijena). Bila je to prilika za postaviti pitanje i dobiti odgovor vezano za sljedeće korake Europske komisije kao odgovor na potrebe organizacija vezano za ova pitanja. Također, na konferenciji je kreirana peticija koja je oblik samoorganiziranja organizacija sudionica u programa kako bi se potakla rasprava o ovom problemu.

Radili smo osvješćivanju vrijednosti samog programa ali i naših specifičnih vrijednosti koje smo implementirali u projekte, te smo u grupnom radu i uz mentoriranje facilitatora radili na temama: motivacija volontera, primjeri dobre prakse, izgradnja dugotrajnog partnerstva, kratkoročni volonterski projekti, evaluacija projekta, diseminacija rezultata volonterskih projekata, mentorstvo, uključivanje mladih s manje mogućnosti… S obzirom da je naša organizacija relativno nova u projektima volontiranja, josobno, a i kroz prenošenje znanja kolegama, primijenit ćemo sve nove informacije i rješenja koja su se pokazala drugima uspješna u svakodnevnom radu s volonterima. Posebice se ta rješenja odnose na intervju kod selekcije volontera, na odnos mentorstva i motivaciju volontera u dugoročnim projektima.

Vrlo korisna su bila i predavanja stručnjaka iz područja Strateškog planiranja (Oana Nestian) i Mentorstva (Michael Kimmig), koja su nam naše redovite aktivnosti predstavili u malo drugačijm svjetlu i gdje smo imali mogućnost procijeniti radimo li nešto dobro i što možemo unaprijediti.