Improvizacija, image theatar i clowning samo su neke od metoda o kojima smo imali prilike učiti u sklopu treninga “Theatre against unemployment”. Trening se održao od 25. do 31. listopada 2021. u gradiću Almegro u Španjolskoj.

Zajedno sa sudionicima iz Rumunjske, Turske, Poljske i Španjolske imali smo priliku usavršiti neke metode te učiti o novim metodama u youth worku.

U sklopu treninga naglasak je bio na problemima s kojima se susreću dugotrajno nezaposlene mlade osobe te kako im mi u tome možemo pomoći koristeći različite dramske metode.

Najveći dio treninga bio je posvećen metodi forum teatra, a kao “kruna” učenja o forum teatru bila je naša izvedba kratke predstave u srednjoj školi u Almegru.

Prilika za susret s učenicima te izvedba predstave za nas je bila zaista nezaboravno iskustvo. Također smo jako zadovoljni što je predstava bila vrlo dobro prihvaćena od strane srednjoškolaca, koji su i sami aktivno sudjelovali u predstavi.

Ovaj način izvedbe predstave donio je srednjoškolcima jednu drugačiju perspektivu vezano uz rješavanje problema u njihovoj svakodnevici.

Ovaj trening za nas je bio još jedna sjajna prilika za upoznavanje drugih kultura, lokalnih običaja i gastronomije.

Projekt “Theatre against unemployment” je sufinanciran kroz program Erasmus +. Nositelj projekta je udruga AKtive Kosmos iz Herencie (Španjolska), a PRONI Centar sudjelovao je u projektu kao partner.