Jučer je u prostorijama Regionalnog informativnog centra za mlade Osijek održan trening za turističke vodiče pod nazivom “Komunikacija turističkih vodiča s osobama s invaliditetom”.

Turistička zajednica grada Osijeka, uz sufinanciranje Hrvatske turističke zajednice provodi projekt pod nazivom „OSIJEK – TURISTIČKO ODREDIŠTE BEZ BARIJERA” koji za cilj ima omogućiti nova znanja i vještine turističkim vodičima koji rade na području grada Osijeka i regije Istočne Hrvatske, za komunikaciju i vođenje turističkih programa za osobe s invaliditetom, posebice slijepe i slabovidne osobe.

Sukladno projektnim ciljevima i planiranim aktivnostima, trenerica PRONI Centra za socijalno podučavanje, Irena Mikulić, pripremila je i provela trening program na temu „Komunikacija turističkih vodiča s osobama s invaliditetom“.

Trening na navedenu temu održan je 19. veljače 2013. godine u prostorijama Regionalnog Informativnog centra za mlade Osijek.

Rad s turističkim vodičima obuhvatio je različite teme iz područja informiranja, komunikacije, prava osoba s invaliditetom, alata potrebnih za komunikaciju posebice sa slijepima i slabovidnima, ali i niz praktičnih vježbi i prijenosa iskustava kojima su sudionici potaknuti na promišljanje i učenje o konkretnim vještinama i usvajanje konkretnih znanja vezano uz spomenute teme.

U praktičnom dijelu treninga, omogućeno je iskustveno učenje sudionika kroz razmjena njihovih iskustava, dobivanje korisnih odgovora na mnoga praktična pitanja, kroz praktične vježbe i razgovor s gostima iz Športske udruge slijepih „Svjetlost“ Osijek, a poseban doprinos kvaliteti učenja turističkih vodiča dao je  predsjednik ove udruge, gosp. Stojan Bjelajac.

Uz stjecanje korisnih informacija, usvajanje novih znanja i iskustveno učenje polaznika ovog programa, trening je omogućio kreiranje novih idejnih rješenja za turističke potrebe grada Osijeka koje će omogućiti sudjelovanje slijepim osobama u turističkim programima. Razvojem inovativnih alata i kreativnih rješenja za turističke potrebe, kao i razvojem suradnje različitih dionika u zajednici, grad Osijek postaje jedno od odredišta bez barijera, koje teže unaprjeđenju turističke djelatnosti osluškujući potrebe različitih ciljanih korisnika.