Povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera, 4. prosinca u gradskoj vijećnici Grada Vukovara, svečano su uručene volonterske nagrade istaknutim pojedincima, udrugama i institucijama s područja grada koji su tijekom 2015. godine aktivno sudjelovali u razvoju volonterstva.


Nagradu za najvolonterku (mladi 15-30) dobila je Biljana Gaća koja kao neumorna aktivistkinja volontira već niz godina u organizacijama civilnoga društva društva poput Europskog doma Vukovar, Vukovaraca dobre volje, Info centra za mlade i drugima. Ista je samoinicijativno tražila prilike i mogućnosti za volontiranje, primjerice u volonterskim akcijama vezanim za izbjegličku krizu. Također, Biljana je snažna promotorka volonterstva među mladima.

Nagrada za najvolontera (mladi 15-30) pripala je Stefanu Babiću koji je u 2015. godini volontirao 242 sata. Uglavnom je sate uložio u rad s mladima kroz provedbu i organizaciju kulturnih događaja i sadržaja. U posljednje vrijeme volontirao je u Tovarniku i Opatovcu na podjeli humanitarne pomoći migrantima. Volonterski rad nagrađen je i zapošljavanjem u Mirovnoj grupi mladih Dunav te je tako Stefan od studenoga ove godine voditelj njihova Kluba mladih.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagrada za najvolonterku (odrasli 30+) pripala je profesorici Kati Lenđel koja od 2007. godine posjećuje Dom za stare i nemoćne. Samo u 2015. volontirala je više od 100 sati. Svaki tjedan posjećuje Dom za stare i nemoćne te uključuje i učenike Gimnazije Vukovar u rad s korisnicima Doma kako bi im učinili boravak ugodnijim.

Nagradu za najvolontera (odrasli 30+), dobio je Albert Horvat koji je pokrenuo inicijativu prikupljanja novca za djecu oboljelu od malignih bolesti čiji se roditelji okupljaju u Udruzi ”Jak kao Jakov”. Albert je logistički podupirao akcije te redovito i sam sudjelovao u prikupljanju pomoći na štandu udruge na raznim lokacijama u gradu. U akcije je uključivao i druge volontere, a samim time inspirirao i motivirao druge na uključivanje u humanitarne akcije, kako bi se prikupila što veća donacija.

 

 

 

 

 

 

 

U kategoriji za najbolju organizaciju civilnoga društva nagradu je dobila Udruga ”Vukovarci dobre volje”, na čelu s predsjednicom Lenom Vrtarić. Udruga je tijekom 2015. u svoj program aktivno uključila pet volontera koji su odradili 440 volonterskih sati u svrhu ispunjavanja misije i ciljeva udruge usmjerenih k razvijanju kreativnosti i unutarnjeg razvoja pojedinaca i zajednica, poticanju povezivanja, solidarnosti i zajedničkog rada svih sugrađana.

Nagrada za najbolju ustanovu/instituciju pripala je Dječjem vrtiću Vukovar II. U 2015. godini djelatnici vrtića na čelu s ravnateljicom Jarmilkom Beljička-Karlaš bili su vrlo aktivni. Proveli su dvije akcije u svojim objektima u Vukovaru i Borovu naselju, među kojima se ističe akcija uređenja okoliša, za koju su preko projektne prijave na natječaj objavljen od strane Slagalice – zaklade za razvoj lokalne zajednice osigurali dodatna sredstva.

Na kraju, u kategoriji za najbolju provedenu volontersku akciju nagradu je dobila OŠ Nikole Andrića. Uz pomoć nastavnog osoblja, roditelja i učenika, uređen je dio školskog dvorišta te je napravljena učionica na otvorenome za izvođenja izvannastavnih i izvanučioničkih aktivnosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovo je prva godina svečanog dodjeljivanja volonterskih nagrada na području grada Vukovara te se nadamo kako će se upravo ovim činom dodatno osnažiti i motivirati pojedinci, udruge i institucije za daljnje angažiranje i razvoj volonterstva na području grada Vukovara.

Nagrade je dodijelio PRONI Centar za socijalno podučavanje kroz program Volonterskog centra Vukovar kojeg provodi u suradnji s partnerima i suradnim organizacijama, financiranog sredstvima Ministarstva socijalne politike i mladih.