U suradnji s Regionalnim info-centrom za mlade Osijek, udruga SPIRIT iz Rijeke predstavila je izbor kratkih dokumentarnih filmova s Filmskog festivala ‘Uhvati sa mnom ovaj dan!/uhvati film!’, 6.11.2014. u Avenue Mall-u (Cineplexx). Održane su dvije projekcije, u prije i poslijepodnevnom terminu na kojima se okupilo ukupno 70-ak gledatelja. Projekcija je inače jedna od aktivnosti projekta RICM Osijek,kojeg financijski podržava Ministarstvo socijalne politike i mladih, a provodi se u suradnji s gradom Osijekom.
Festival obuhvaća projekcije domaćih i inozemnih filmova na temu života, aktivnosti i dostignuća osoba s invaliditetom.

Program filmskog festivala osmišljen je tako da bude pristupačan, raznovrstan, kreativan i jedinstven.

Festival je međunarodnog karaktera i realizira se od 2003. godine s ciljem: informiranja javnosti o životu, aktivnostima, pravima i dostignućima osoba sa invaliditetom, čime se utječe na promjene u stavovima ljudi u vezi sa osobama sa invaliditetom, bolje razumijevanje i prihvaćanje različitosti, te stvaranje uvjeta za veću vidljivost i uključivanje osoba sa invaliditetom u sve sfere društvenog života.

Bitan segment festivala je podrška filmskim redateljima, scenaristima i glumcima koji su osobe sa invaliditetom da promoviraju svoje radove i dostignuća, te da prepoznaju vlastite potencijale, kao i uticaj na medije radi adekvatnijeg i politički korektnijeg praćenja aktivnosti i dešavanja u kojima učestvuju osobe sa invaliditetom.

UHVATI FILM festival djeluje već deset godina u Novom Sadu, u organizaciji prije udruge studenata, a sada udruge Parnas. Od prije dvije godine udruga SPIRIT iz Rijeke preuzela je partnerstvo i za Hrvatsku.
Riječ je o tematskom Festivalu za filmove koji obrađuju temu invaliditeta, ili autor mora biti osoba sa invaliditetom, pri čemu tema može biti razno. Filmovi su trajanja od dvije do 30 minuta. Uhvati FILM polazi od ideje da se osobe s invaliditetom kroz ovakav fest aktiviraju, daju svoju poruku i kreaciju u javnost, te da se javnost upozna s nekim temama koje su slabije obrađivane, jer su dosta zahtjevne.
Filmovi koji dolaze na Fest kroz Natječaj prikupe se iz više zemalja, pa je bilo filmova iz Bugarske, Italije, Njemačke, Hrvatske, Srbije, Bosne i drugih, a raznovrsna je i produkcija, od amatera, udruga koje se bave navedenom tematikom, ali i do poznatih TV kuća. Ono što je zajedničko svim filmovima je da su duhoviti, edukativni, ponekad iznenađujuće direktni i u svakom slučaju jako zanimljivi. Ove je godine u Novom Sadu prikazano 30 filmova u 6 dana trajanja Festa, u Rijeci će se izbor suziti na dva dana, dok je za ostale gradove priređen “best of” dvosatnog filmiranja. Međunarodni žiri (ove godine Njemačka, Srbija i Hrvatska) bira radove koji izbjegavaju patetiku i imaju dobru priču.
Za više informacija možete posjetiti facebook SPIRIT RIJEKA.
Službena web stranica na kojoj se nude informacije je www.uhvatifilm.org