7. sat nam se bliži svoj kraju i ovaj tjedan je bilo zaista aktivno u PRONI Centru. Održana su tri sastanka radnih skupina za kreiranje brošure “7. sat”– Vodiča za unaprjeđenje organizacije izvannastavnih aktivnosti u srednjim školama i na satu razrednog odjela na području Osijeka.  

Nakon što je održano 11 tematskih rasprava unazad godinu dana, sa srednjim školama iz Osijeka, dio njih (učenici, nastavnici, predstavnici organizacija za mlade) se uključio u konkretnu pripremu ovog priručnika koji će, vjerujemo, pomoći svima u srednjim školama da izvannastavni sadržaji u školama dobiju dodatnu dimenziju.

Priručnik će sadržavati sve relevantne informacije o trenutnom sustavu organizacije i provedbe izvannastavnih aktivnosti te sata razrednog odjela u školama, preporuke za veće uključivanje Vijeća učenika u predlaganje, organizaciju i provedbu izvannastavnih aktivnosti i sata razrednog odjela. Također, u brošuri će biti predstavljene aktivnosti i programi koji se trenutno provode na području Grada Osijek (sukladno područjima sadržanim u Ciljevima za mlade – u sklopu Europske strategije za mlade), a koje mogu biti dio izvannastavnih aktivnosti te dio sata razrednog odjela u školama.

Sastanci su bili iznimno produktivni, rezultirali su konkretnim prijedlozima koji proizlaze iz aktualnih iskustava, a radilo se ne neformalan i kreativan način. Sudionici su nam iz svog osobnog i profesionalnog iskustva dali vrijedne sugestije i preporuke vezano za formu i sadržaj ove brošure, kako bi ona zaživjela kao koristan priručnik za pomoć u organizaciji i provedbi izvannastavnih sadržaja u srednjim školama.

Hvala svim sudionicima projekta na osobnom doprinosu, bilo je ta odlična razmjena informacija i iskustava, potreba i mogućnosti. Veselimo se svi zajedno objavljivanju brošure, u online i u tiskanom obliku.

Projekt 7. sat financira Europska unija kroz program ERASMUS+.