U ponedjeljak, 15. ožujka u Srednjoj školi Valpovo održana je promocija programa Europske snage solidarnosti. Program su iz svog osobnog iskustva promovirali strani volonteri Maha Boutiyeb iz Barcelone, porijeklom iz Maroka i Alvaro Criales  Gonzalez iz Santo Domingo de la Calzade, koji su dio projekta PRONI Centra za socijalno podučavanje – Zemlja i mi.

Oni su se pridružili učenicima na zajedničkom satu geografije i engleskog jezika, a predstavili su im vlastito iskustvo sudjelovanja u programu Europske snage solidarnosti (na projektu volontiranja), od prve informacije o pozivu i projektu na kojemu bi trebali sudjelovati, preko pripreme za intervju i samog intervjua do dolaska u našu zajednicu i upoznavanja sa organizacijom i sa Hrvatskom.

Učenici su na najbolji način, što se pokazalo nebrojeno puta, iz osobnog iskustva svojih vršnjaka, saznali više o programu i svim mogućnostima koje im se nude te su na taj način iz osobnog iskustva naših volontera saznali o njihovoj motivaciji, izazovima s kojima su se susreli te konačno o njihovom iskustvu volontiranja na projektnim aktivnostima. 

Pored toga bio je to i neformalan i  interaktivan susret kultura pri čemu su i gosti i domaćini saznali vrijedne informacije o gastronomiji, nogometu i ostalim zanimljivostima triju zemalja. U srdačnoj atmosferi učenici i njihov razrednik Boris Šimić otvorili su mogućnost novih susreta jer će gosti u Slavoniji boraviti još neko vrijeme. S radošću su prihvatili poziv da sudjeluju u projektima i aktivnostima kroz koje će se još više upoznati i sprijateljiti.

Vjerujemo da će učenicima ova priča biti dodatni podstrek da i sami razmišljaju o odluci da jedno vrijeme svog mladenačkog života provedu u inozemstvu, steknu dragocjeno i osobno i profesionalno iskustvo i na taj način iskoriste mogućnost za mobilnost mladih (u sklopu programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti) na najbolji mogući način.

Ova aktivnost dio je aktivnosti Regionalnog info-centra za mlade Osijek kao EURODESK multiplikatora.