PRONI Centar za socijalno podučavanje u okviru programa Volonterskog centra Vukovar organizirao je volontersku akciju u suradnji s Gimnazijom Vukovar.

Cilj ove akcije, među ostalim je bio dodati nove sadržaje okolini škole promovirajući projektom život u skladu s prirodom i kulturnim naslijeđem područja, te kod učenika razvijati svijest o važnosti očuvanja okoliša i boravka u prirodi. Konkretno, u okviru akcije uređen je prostor ispred Gimnazije Vukovar.

Moja škola – Eko škola

50 učenika, nastavnog osoblja i profesora Gimnazije Vukovar udružili su se kako bi uredili prostor ispred Gimnazije. No, također akcija je uključila i prikupljanje staroga EE otpada i kontakt sakupljača EE otpada za vukovarsko-srijemsku županiju s kojim su dogovorili preuzimanje i prijevoz EE otpada do sabirnog centra bez naplate.

S obzirom na prikupljenu količinu EE otpada, entuzijazam i aktivnost učenika, roditelja i nastavnika, koordinatori ove aktivnosti predložili su da ovakav način prikupljanja EE otpada i upravo na Dan planeta Zemlje, postane tradicija  škole koja će se prenositi sa generacije na generaciju, a briga oko zasađenih sadnica svakodnevna aktivnost svih učenika i djelatnika škole.

IMAG0758

Slogan ovogodišnjeg Dana planeta zemlje je „Trees for the Earth“ čime se svakog stanovnika Zemlje želi potaknuti na analizu svojih navika i da malim promjenama svog ponašanja napravi nešto za naš planet. Subota je bila predviđena za sadnju sadnica šimšira ispred same zgrade s ciljem podizanja kvalitete prostora i povećanja bioraznolikosti gradske površine a time i uljepšavanje postojeće arhitekture same škole. U akciji ozelenjavanja prostora  ispred zgrade škole sudjelovali su učenici 2a, 3b i 4c razreda predvođeni ravnateljem škole Davorom Šijanovićem i razrednicima Natašom Vinković, Kristinom Kristek i Sanjom Pavlović Šijanović.

IMAG0749

– Potaknuti sloganom, Međunarodni Dan planeta Zemlje obilježili  smo visokom razinom odgovornosti prema planetu na kojem živimo, a samim aktivnostima smanjili negativan utjecaj na životnu sredinu, ozelenili okoliš škole i pokazali kako je i uz nove tehnologije, moguće  živjeti zeleno – zaključila je profesorica Pavlović Šijanović.

Ova aktivnost financirana je sredstvima Ministarstva socijalne politike i mladih.