Povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera 5. prosinca, kroz program Volonterskog centra Vukovar, PRONI Centar za socijalno podučavanje u suradnji i partnerstvu s Gradom Vukovarom, Vukovarsko-srijemskom županijom, općinom Tompojevci, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područni ured Vukovar, Mirovnom grupom mladih Dunav i Volonterskim centrom Osijek, dodijelio je volonterske nagrade za 2016. godinu za sedam kategorija.

Svečanu dodjelu volonterskih nagrada otvorila je izvršna direktorica PRONI Centra, Sanja Vuković Čović koja je naglasila kako su u Vukovaru dobri ljudi dobra srca i kako je iznimno ponosna što je dio volonterske priče u Vukovaru i da se nada da će se broj volontera i organizatora povećati i da ćemo i sljedeće godine slaviti ovaj dan!

7

1. NAJVOLONTERKE – Jelena Janković i Dejana Crvenković

Kao neumorne aktivistice i volonterke Udruge žena Vukovar sudjelovale su u prikupljanju donacija za obilježavanje Međunarodnog dana žena u udruzi, u brojnim kreativnim radionicama, a posebice u obnovi udruge nakon požara kada su cijelo vrijeme, najmanje 10 dana po 8 sati, unatoč često teškim uvjetima (hladnoća, devastiranost prostora) sudjelovale u obnovi prostorija udruge. Osim toga bile su aktivne i u aktivnostima drugih udruga. Svaka od njih tijekom 2016.g. provela je preko 100 sati volontirajući za udrugu!


12

“Hvala mojoj prijateljici koja me uvela u svijet volontiranja!”

2. NAJVOLONTER – Nikola Johnny Mirković

Kroz izravan rad s mladima doprinjeo je radu organizacije, a posebice u radu s mladima. Organiziranje radnih sastanaka s mladima, radionica, studijskog putovanja i kampova za mlade na kojima je bio voditelj, mentor i asistent samo su neke od aktivnostima koje su provedene na volonterskoj osnovi. Tijekom 2016. sudjelovao u 5 aktivnosti Europskog doma Vukovar u kojima je ostvario 90 volonterskih sati. Osim toga, Europskom domu Vukovar, ali i drugim organizacijama smještenim u prostoru Društvenog centra u Vukovaru, svojim angažmanom uvelike olakšava rad kroz pružanje potpore u održavanju informatičke opreme. Kreativan je i spretan u prepoznavanju potreba u radu s mladima te potencijal za pripremu, pisanje i provedbu projekata za rad s mladima.

13

“Želim prenijeti mlađim generacijama onaj osjećaj koji sam ja imao kada sam bio njihovih godina i volontirao!”

3. NAJBOLJA ORGANIZACIJA CIVILNOGA DRUŠTVA – ORGANIZATOR VOLONTIRANJA – Europski dom Vukovar

Na čelu s predsjednicom Lanom Mayer i izvršnom direktoricom Dijanom Antunović Lazić tijekom 2016. godine udruga je aktivno radila na promociji i prakticiranju volonterstva, posebice među mladima. Osim zaposlenih, u rad udruge aktivno su uključene 4 osobe koje volontiraju na dulji period, dok je uz njih tijekom ove godine povremeno sudjelovalo još 24 volontera te tako kroz 1880 volonterskih sati, doprinijelo provedbi aktivnosti i ostvarenju ciljeva udruge. Ovu udrugu nominirala je prošlogodišnja dobitnica volonterske nagrade, Biljana Gaća.

edvu-fotka

“Ove godine smo dali više od svojih mogućnosti i premašili svoja očekivanja!”

4. NAJBOLJA USTANOVA – ORGANIZATOR VOLONTIRANJA – Osnovna škola Mitnica

Poticanje razvoja volonterstva od malih nogu kroz odgoj za volontiranje te provedba volonterskih aktivnosti u školi samo su neke od aktivnosti provedene kroz školski volonterski klub. Uz vrijedno vodstvo koordinatorice i voditeljice volontera te još tri učiteljice, voditeljice volonterskih skupina, tijekom protekle školske godine uključeno je 29-ero djece 3 razreda, a svatko od njih je uložio 20 volonterskih sati, što predstavlja ukupan broj od 580 volonterskih sati. Ove školske godine nastavljeno je s daljnjim razvojem volonterstva među učenicima što će zasigurno još više ojačati njihovu svijest o značaju i dobrobiti volonterstva.

19

“Drago nam je što smo prepoznati kao škola koja podržava volontiranje i odgaja osnovnoškolce za volontiranje!”

5. NAJBOLJE PROVEDENA VOLONTERSKA AKCIJA – Volonterska akcija uređenja i oslikavanja dječjeg igrališta u Borovu naselju – Info centar za mlade Vukovar

Pored mnogobrojnih aktivnosti usmjerenih ka informiranju i savjetovanju mladih, vrijedna ekipa s volonterima tijekom 2016. godine provela je i niz volonterskih akcija. Jedna od najznačajnijih akcija provedenih u lokalnoj zajednici jeste ona koja je za cilj imala uljepšati i urediti javni prostor (dječje igralište) kojeg djeca svakodnevno koriste i tako dodatno potaknuti njihovu kreativnost i maštovitost. U ovu akciju koja se organizirala u okviru nacionalne manifestacije Hrvatska volontira, aktivno su se uključili i djelatnici iz Transcom World Wide te su zajedno s još 24 volontera tijekom 3 dana uložili u razvoj zajednice 237 volonterskih sati. Ova volonterska akcija javnosti je pokazala uspješnost suradnje civilnoga i profitnog sektora, a organizirana je od strane ovogodišnjeg dobitnika nagrade za najbolju provedenu akciju – Info centra za mlade Vukovar kojeg vodi Karolina Šoš Živanović.

26

“Bez volontera ovo sve ne bi bilo moguće i zato hvala svima od srca!”

6. MEĐUNAORDNI DOPRINOS RAZVOJU VOLONTERSTVA – NAJ EVS VOLOTERKA – Ana Filipa Amaral

Kao volonterka Europske volonterske službe boravila je 6 mjeseci u Vukovaru. Pružala je pomoći starim, nemoćnim i osobama s invaliditetom na području grada Vukovara – uglavnom korisnicima Udruge osobe s invaliditetom VUKA. Zajedno s još 3 volontera svakodnevno je odlazila u kuće korisnika i pomagala im u spremanju, uređenju njihova doma te im uz razgovor uljepšavala dane. Osim toga, bila je i organizatorica kreativnih radionica i druženja u Mirovnoj grupi mladih Dunav na čiji poziv je kroz projekt Solidarity to progress i stigla u Vukovar kojem je svojim aktivističkim duhom poklonila 720 volonterskih sati.

23

“Iako sam se vratila u Portugal, u Vukovaru sam stvorila brojna prijateljstva i poznanstva i svakako se barem jednom godišnje planiram vraćati u Vukovar!”

7. MEDIJ – PRIJATELJ VOLONTERSTVA – Radio Dunav

Najavljivanje aktivnosti, praćenje i izvještavanje o provedenim volonterskim akcijama, obrazovnim i promotivnim aktivnostima u kojima su sudjelovali volonteri i organizatori volontiranja na području grada Vukovara, bilo je osigurano od strane mnogobrojnih lokalnih i regionalnih medija. Neki mediji učinili su korak više u informiranju javnosti te su putem svojih emisija, a neke od njih su Gost u studiju i Inicijativa, dodatno pružili potporu razvoju volonterstva i podizanju svijesti kod građana o važnosti i značaju volonterstva u lokalnoj zajednici.

20

“Ova nagrada je stigla kao naručena – kada slavimo i 25 godina postojanja Radio Dunava!”

ČESTITAMO SVIM DOBITNICIMA!

29

Ovim činom nastoji se dodatno osnažiti i motivirati pojedince, udruge i institucije za daljnje angažiranje i razvoj volonterstva na području grada Vukovara. Projekt Volonterski centar Vukovar financiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije.

Album s fotografijama dodjele možete pogledati OVDJE.

Volontiranje je navika srca!