Kako bismo studentima i nezaposlenim mladima omogućili pohađanje besplatnog tečaja PRONI Centar/ Info-centar za mlade Osijek po prvi puta organizirao je besplatan tečaj njemačkog jezika za početnike. S obzirom na sve veći trend odlaska mladih nezaposlenih osoba iz Slavonije, željeli smo i mladima koji razmišljaju o odlasku pružiti mogućnost usvajanja osnovnih fraza koje im mogu pomoći u pronalasku posla odnosno pronalasku prakse.

Početnički tečaj njemačkog jezika privukao je najvećim dijelom osječke studente i nezaposlene osobe koji svi imaju isti cilj – upoznati se sa osnovama njemačkog jezika ili poboljšati postojeće znanje. Kako bi polaznici lakše i zanimljivije stjecali odnosno poboljšali znanje, prilikom predavanja voditeljice spajaju formalno i neformalno obrazovanje, zadatke radnih tipova i težine i razne tehnike podučavanja kako bih što više zadovoljile individualne potrebe polaznika.

Budući da tečaj traje 10 tjedana i odvija se u 3 grupe (dva puta tjedno), s polaznicima se radi intenzivno, no isto tako se pazi da sadržaj bude prilagođen njihovoj razini znanja. Na predavanjima se radi na timskom radu, ali isto tako se naglasak stavlja na svaku osobu kao pojedinca jer je izuzetno važno motivirati svakog polaznika kako bi pokazao sve što zna.

Zanimljivo je istaknuti kako su nam se za organizaciju i provođenje tečaja prijavile tri volontreke, inače studentice engleskog i njemačkog jezika. Jedna od njih istaknula je što je njoj osobno bila motivacija za uključivanje: „Prijavila sam se kao voditeljica tečaja kako bih u praksi mogla iskusiti ono za što me studij priprema – podučavanje njemačkog jezika.”

Materijali koje voditeljice koriste pokrivaju sadržaje korisne za snalaženje prilikom odlaska u državu njemačkog govornom područja, a sat se uvijek sastoji od čitanja, pisanja, slušanja i prezentacija kako bi polaznici tečaja usvojili njemački jezik na što raznovsnije načine i koristili ga u raznim životnim situacijama.

Ovim putem zahvaljujemo volonterkama Iris Spajić, Petri Lang i Mirni Pucelj na  doprinosu radu naše organizacije u nadi kako ćemo i u budućnosti nastaviti uspješnu suradnju.