U četvrtak, 20. listopada održana je završna konferencija u okviru projekta Putevima ekološke renesanse koji uspješno teče još od studenog 2021. godine.

Ovaj svečani događaj održan je u Gradskom muzeju Vukovar i s preko 70 sudionika bilo je to mjesto umrežavanja najrazličitijih institucija, organizacija civilnoga društva, obrazovnih ustanova, edukatora iz sustava neformalnog i formalnog obrazovanja, stručnjaka koji se bave temom održivog razvoja, aktivista u zajednici, a najvažnije mladih ljudi i volontera koji shvaćaju koliko je važno osobno djelovanje da bi ova tema zaživjela.

Na konferenciji su bili prisutni i predstavnici Civic Europe-a iz Berlina, koji i financira ovaj projekt.

Više o važnosti teme održivog razvoja u obrazovnom sustavu saznalo se iz predavanja gđe. Marine Ništ iz Agencije za odgoj i obrazovanje, stručnjakinje koja veže ova dva područja u svome radu.

Predstavljene su provedene ekološke akcije u zajednici te Priručnik za poučavanje o održivom razvoju.

Osim toga, održane su panel rasprave s mladima koji su sudjelovali u projektu te sa stručnjacima iz ovog područja.

U popodnevnom dijelu bilo je omogućeno aktivno sudjelovanje u tri paralelne radionice: Freska ekološke renesanse, Kreativna radionica – upcycling i Activism in local communities (na engleskom jeziku).

Projekt Putevima ekološke renesanse projekt je WINNING IDEA 2021 na Civic Europe Challenge 2021! Odabran je kao jedan od 19 projektnih ideja od prijavljenih 551 te financiran od strane Civic Europe-a.