U srijedu, 18. travnja 2023. u prostoru Gradske knjižnice Vukovar, odjel za mlade “Spajalica” održana je završna konferencija projekta “Proaktivna mreža”.

Uvodne riječi o projektu iznijela je Sanja Vuković, izvršna direktorica PRONI Centra, ujedno i voditeljica projekta. Riječima podrške i radom u zajednici svoje govore upriličili su predstavnik Grada Vukovara, g. Josip Paloš (pročelnik UO za društvene djelatnosti) na temu “Proaktivna zajednica = osnova uspjeha” te predstavnica Zaklade Slagalica gđa. Mirna Šmit koja se osvrnula na temu “Umrežavanje = element proaktivnosti”.

Predstavljeni su i brojni rezultati projekta nastali u jednogodišnjoj provedbi:

Program Akademije rada u zajednici

Aplikacija razvijena za potrebe prikupljanja informacija i podataka o potrebama u zajednici

Terenski tim, rad na terenu uz mentorstvo,

Istraživanje u zajednici (na području VSŽ i OBŽ) predstavljeno kroz tri info-grafike partnerskih organizacija

Video uradak održanih volonterskih akcija u zajednici na području Vukovara i Osijeka

Protokol o postupanju u vremenima krize

Bonton u krizi

Na panel raspravi „Bonton u krizi“ partnerske organizacije osvijestile su značaj ovog projekta osmišljen kao umrežavanje i osnaživanje resursa u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji za daljnje proaktivno i preventivno djelovanje. Na panelu, pozitivan osvrt dali su i volonteri na projektu kojima je omogućeno da uče i razviju nove vještine i kompetencije.

Predstavljanjem zaključaka rada u skupinama (metoda world cafe), sudionici konferencije iznijeli su značajne smjernice i preporuke za poboljšanje djelovanja u kriznim situacijama. Važno je osvijestiti i osnažiti OCD da svojim znanjem, vrijednostima i sinergijom javno-civilnog partnerstva mogu doprinjeti bržem i kvalitetnijem oporavku zajednice.

Zahvaljujemo se svima na sudjelovanju i doprinosu na projektu.