U petak, 26. siječnja, održano je četvrto po redu javno događanje projekta Mladi, kako ste. Ovaj put družili smo se i zajednički radili s mladima iz Belog Manastira i okolice, a u tom su nam pomogli stručnjaci i predstavnici dionika iz ove zajednice.

Rasprave namijenjene mladima i donositeljima odluka u lokalnim sredinama Osječko-baranjske županije, druga su faza provedbe projekta, koje  nakon provedenog istraživanja s mladima.

Projekt Mladi, kako ste? provodi se na području Osječko-baranjske županije, u partnerstvu PRONI Centra za socijalno podučavanje i Osječko-baranjske županije, unutar 13 mjeseci, od 1. lipnja 2023. do  30. lipnja 2024.  i uključit će mlade i donositelje odluka te stručnjake iz područja mentalnog zdravlja iz ove županije.

Glavni cilj projekta je podići razinu svijesti u zajednici o potrebama i poteškoćama s kojima se susreću mladi Osječko-baranjske županije u području mentalnog zdravlja. Provedbom svih planiranih projektnih aktivnosti osnažit će se mladi, krajnji korisnici,  za aktivno sudjelovanje, kako bi u dijalogu s donositeljima odluka (dionicima u području rada s mladima) u svojoj lokalnoj zajednici, kreirali preporuke za jačanje podrške mentalnom zdravlju mladih.

Tema mentalnog zdravlja i podrške mladima i ovdje je okupila zainteresirane mlade i predstavnike institucija i organizacija za mlade. A u opuštenoj atmosferi svi su mogli čuti aktualne stavove i promišljanja mladih te u raspravi zajednički raditi na prijedlozima za promjene koje mogu rezultirati snažnijom podrškom mladima vezano za ovu, svima važnu temu.

Previše vremena provedenog s digitalnim tehnologijama, osjećaj nemotiviranosti, manjka koncentracije, prevelik pritisak vezano za aktivnosti kojima se bave, nedostatne vještine za kvalitenije provođenje i organizaciju slobodnog vremena, nedovoljno  stručne podrške u obrazovnim institucijama i u zajednici… samo su neki od izazova s kojima se susreću mladi i u kojima žele pomoć okoline.


U raspravi s donositeljima odluka su mogli vidjeti gdje je moguće napraviti pomak, promjenu ovdje i danas, a što treba promovirati kao područje u kojem mladima treba podrška kroz nove programe, aktivnosti i usluge.

Osim rasprave, koja je bila središnji dio ovog događanja i čiji će zaključci zaživjeti u završnom dokumentu projekta – Smjernicama za unaprjeđenje podrške mentalnom zdravlju mladih, svi sudionici su mogli čuti vrlo zanimljivo i korisno predavanje psihologinje Dajane Krupić – Rizični i zaštitni faktori mentalnog zdravlja mladih. Predavanje je bilo interaktivno, s brojnim i vrlo životnim primjerima te poticajno za osvješćivanje važnosti prevencije i ulaganja truda zaštite mentalnog zdravlja. U kratkoj panel diskusiji analizirali smo rezultate istraživanja mladih, koje su nam ranije predstavili mladi uključeni u projekt,  studentica Lena Štanfel i volonter Stjepan Benkus.

U panelu su sudjelovale; Iva Jeger Miser psihologinja iz Osnovne škole “Dr. Franjo Tuđman” iz Belog Manastira, Mateja Đumić, psihologinja iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Područnog ureda Beli Manastir te psihologinja Dajana Krupić, iz Centra za istraživanje i savjetovanje Norvel.

Povratne informacije sudionika su bile odlične, izrazili su potrebu za sličnim aktivnostima vezano za ovu temu u njihovom gradu i šire, a i sami su osvijestili svoje stavove i naučili nešto novo što mogu primijeniti u svakodnevnom životu. Što i je cilj programa Erasmus, o kojem su također mogli čuti više te su dobili priliku za uključiti se u proces izdavanja potvrde Youthpass.


Mladima i donositeljima odluka podijelili smo vrećice s porukama podrške svojim vršnjacima, za ovaj projekt dizajnirane (od strane naših mladih volontera – Dore Vuković i Stjepana Benkusa). Bit će to sjajna promocija važnosti bavljenja ovom temom ali i odličan podsjetnik na projekt.

Ova aktivnost sufinancirana je sredstvima Europske unije kroz program Erasmus+.