U okviru projekta Proaktivna mreža, koji za cilj ima sinergijskim djelovanjem javno-civilnog partnerstva uz podršku brojnih suradnika doprinijeti proaktivnom i adekvatnom djelovanju kroz primjerene aktivnosti usmjerenih ka rješavanju kriznih situacija, u srijedu 22.2.2023. godine u Gradskoj knjižnici Vukovar održana je Javna tribina “Značaj i uloga europskih fondova u razvoju zajednice”.

Tribina, na kojoj je bilo nešto više od 30 građana različitih profila i struktura, organizirana je u suradnji nositelja i partnera na projektu – PRONI Centra i Europskog doma Vukovar, a imala je za cilj upoznati javnost upravo o značaju ovih fondova u rješavanju kriznih situacija, odnosno stvaranja prilika za preventivno i sustavno djelovanje kako bi se krizna situacija lakše prebrodila.

Kroz moderiranu raspravu, nakon uvodnih izlaganja gostiju predavača, sudionici su imali priliku podijeliti svoja mišljenja i izazove s kojima se susreću u kriznim situacijama, bilo da je riječ o kriznim situacijama nastalim nakon prirodnih ili drugih pojava ili izazvanih nekim drugim okolnostima koje utječu na daljnji razvoj i rad, ali i pružanje usluga građanima, kao što je to među organizacijama civilnoga društva uslijed nedostatka ljudskih i materijalnih resursa ili kontinuiranog izvora i prilika za financiranje istih, posebice kada je riječ o europskim fondovima u prijelaznim razdobljima, poput prelaska iz ESF sustava financiranja u ESF+.

U svrhu nastavka informiranja javnosti, u Osijeku će početkom ožujka biti organizirana još jedna javna tribina, a ista će biti usmjerena ka informiranju javnosti o značaju međusektorskog djelovanja u navedenim situacijama.

Povratne informacije i zaključci tribina poslužit će izradi Priručnika i Bontona za djelovanje u kriznim situacijama, koji se planiraju izraditi tijekom proljeća.

Ove aktivnosti, dio su projekta Proaktivna mreža financiranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda te sredstvima Državnog proračuna Republike Hrvatske. UP.04.2.1.11.0105.