Zadovoljstvo nam je objaviti da smo održali i posljednju u nizu Infolovki na području Osječko-baranjske županije – u Đakovu, na kojoj je sudjelovao velik broj mladih iz Đakova i okolice.

Početkom ove godine započeli smo s provedbom projekta Informacija za sve,  kroz koji smo obuhvatili relevantne dionike u području rada s mladima, posebice informiranja mladih te mlade s područja dvije županije, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske. Svi oni su na dosadašnjim raspravama iz svog osobnog i profesionalnog iskustva dali svoj doprinos kreiranju smjernica za unaprjeđenje informiranja mladih na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, koje ćemo proizvesti na kraju, provedbom svih projektnih aktivnosti.Dijalog mladih i tzv. donositelja odluka bio je informativan i edukativan. Mladi su podijelili s grupom gdje i na koji način traže informacije, s kojim izazovima se susreću (kako  iz mnoštva ponuđenih informacija pronaći onu koju trebaju i kako je prilagoditi svojim potrebama u novonastalaoj situaciji), koji modeli informiranja im više odgovaraju, a na koje uopće ne reagiraju. Donositelji odluka smo mogli saznati više o alatima koje mladi koriste svakodnevno (društvene mreže, aplikacije…) te su informirali o kriterijima koje institucije moraju zadovoljiti kako bi prenijeli određene informacije. Zaključeno je da svi oni koji rade s mladima moraju pratiti trendove, ali pritom zadržati odgojnu u edukativnu ulogu, a mladi moraju biti svjesni potrebe educiranja, podizanje svijesti i kritičkog  promišljanja vezano za korištenje ovih alata, u svrhu informiranja.

Infolovka u Đakovu,  održala se 7. lipnja 2023. godine, u suradnji sa Srednjom strukovnom školom Antuna Horvata Đakovo,  u prostoru škole.

Slijedi nam zavšna Infolovka u Vukovaru, krajem rujna, a sve dosadašnje sudionike lokalnih rasprava pozvat ćemo kako bi komentirali dosad navedene preporuke te nam pomogli kreirati smjernice koje će odgovoriti na aktualne potrebe vezano za informiranje mladih, posebice onih teže dostupnih, u manjim i ruralnim mjestima.

 
Provedba Infolovki dio je projekta “Informacija za sve”, sufinanciranog sredstvima EU kroz program Erasmus+, ključna aktivnost 1, Aktivnosti sudjelovanja mladih.