Mladi, ali i Vi koji radite s mladima s područja Valpova, Belišća i okolnih mjesta, pozivamo Vas na sudjelovanje u projektu Mladi, kako ste?, kako biste dali svoj doprinos u kreiranju smjernica za unaprjeđenje unaprjeđenje mentalnog zdravlja mladih  na području Osječko-baranjske županije.

U lipnju smo započeli s provedbom projekta kroz koji ćemo obuhvatiti mlade i relevantne dionike u području rada s mladima, a u listopadu su započele  rasprave, dijalog između mladih i donositelja odluka,  u šest gradova Osječko-baranjske županije, s mladima i donositeljima odluka te uz sudjelovanje stručnjaka iz područja mentalnog zdravlja mladih.

Projekt Mladi, kako ste? provodi se na području Osječko-baranjske županije, u partnerstvu PRONI Centra za socijalno podučavanje i Osječko-baranjske županije, unutar 13 mjeseci, od 1. lipnja.2023. do  30. lipnja 2024.  i uključit će mlade i donositelje odluka te stručnjake iz područja mentalnog zdravlja iz ove županije.

Glavni cilj projekta je podići razinu svijesti u zajednici o potrebama i poteškoćama s kojima se susreću mladi Osječko-baranjske županije u području mentalnog zdravlja. Provedbom svih planiranih projektnih aktivnosti osnažit će se mladi, krajnji korisnici,  za aktivno sudjelovanje, kako bi u dijalogu s donositeljima odluka (dionicima u području rada s mladima) u svojoj lokalnoj zajednici, kreirali preporuke za jačanje podrške mentalnom zdravlju mladih.

Pored istraživanja namijenjenog mladima, održat će se jednodnevna javna događanja u 6 gradova Osječko-baranjske županije (od listopada o. g.)  te završna konferencija u Osijeku, u travnju sljedeće godine.  Nakon provedenih događanja sa mladima i donositeljima odluka, formirat će se zaključci i preporuke,  koji će biti dio dokumenta Mentalno zdravlje i mladi, preporuke mladih za jačanje podrške mentalnom zdravlju mladih na području Osječko-baranjske županije, koji će sadržavati rezultate istraživanja, detektirane izazove i poteškoće/potrebe mladih te prijedloge za unaprjeđenje podrške mladima u lokalnim zajednicama. Projekt Mladi, kako ste? sufinanciran je sredstvima programa Europske unije kroz program Erasmus+.

Mladi, kako ste? u Valpovu, održat će se u petak, 10. studenog 2023. od 10 sati, u prostoru Gradskog društva Crvenog križa Valpovo, Prilaz Crvenom križu 2, a na njoj ćemo okupiti mlade iz Valpova, Belišća i okolnih mjesta te donositelje odluka  (predstavnike škole, udruga, institucija…) iz navedenih mjesta.  

Broj mjesta je ograničen, a prijaviti se možete putem prijavnice ovdje:  https://tinyurl.com/yok5yjd9  do srijede, 8. studenoga 2023. do 12 sati. Za sudionike je osiguran ručak, a  ukoliko dolazite izvan grada Valpova, troškovi puta biti će refundirani.

U izlaganje stručnjaka, Izabele i Dinka Pleša, osnivača Kognitivne Muze, osobnih savjetovatelja i psihoterapeuti u edukaciji, na temu Rizični i zaštitni faktori mentalnog zdravlja mladih, sudionici će imati priliku čuti rezultate istraživanja na ovu temu, koje je provedeno tijekom ljeta, a koje je ispunilo više o 1200 mladih.

U panel diskusiji,  u kojoj ćemo komentirati najrelevantnije odgovore mladih vezano za poteškoće i potrebe koje imaju, moći ćete poslušati stručnjake iz lokalne zajednice; Sanju Antolović Kurtović, psihologinju iz Osnovne škole Matije Petra Katančića; Teu Ožegović, psihologinju iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Područnog ureda Valpovo; Vanesu Šarić, predsjednicu udruge PUKS – Podrška u kriznim situacijama te Dinka Plešu, magistra psihologije s dugogodišnjim radnim iskustvom na području školske psihologije te osobni savjetovatelj i suosnivač Kognitivne Muze. To sve će poslužiti kao uvod u raspravu na ovu  iznimno aktualnu i važnu temu, u kojoj ćemo donijeti zaključke i preporuke koje će pomoći u izradi smjernica snažniju podršku mladima u području mentalnog zdravlja.

Molimo Vas da se što prije javite, a potvrdu –  povratnu informaciju o sudjelovanju ćete dobiti putem e-maila.