PRONI Centar za socijalno podučavanje u suradnji s međunarodnim partnerima iz Italije, Latvije, Portugala i Srbije, ovoga ljeta proveo je vrlo zanimljiv Erasmus+ projekt na području općine Pirovac, a koji je dio druge godine Erasmus akreditacije u području mladih, koju PRONI posjeduje.

Tako je od 2. do 8. srpnja održana razmjena mladih pod nazivom „ABC volonterizam“ koja je bila usmjerena ka unaprjeđenju komunikacijskih, prezentacijskih, organizacijskih te liderskih vještina mladih sukladno potrebama i trendovima u društvu.

Kroz teorijski dio te praktične i iskustvene radionice, mladi su postali svjesniji što je to volonterstvo i koja je korist od istog, kako za njih osobno tako i za zajednicu, te na koje načine mogu biti uključeni. Osim toga, mladi su imali priliku svoje stečeno znanje primijeniti i u praksi te su pod stručnim vodstvom osoba koje rade s mladima u subotu, 8. srpnja, organizirali volontersku akciju i interkulturalni događaj na pirovačkoj plaži Lolić namijenjen mještanima i turistima te općine.

Samim time, cjelokupno iskustvo doprinijelo je jačanju motivacije među mladima na daljnji volonterski angažman i građanski aktivizam, ali i stjecanje novih međunarodnih iskustava posebice kroz programe mobilnosti u svrhu učenja, poput programa Erasmus+ i Europskih snaga solidarnosti.

Provedba ovih aktivnosti sufinancirana je sredstvima Europske unije kroz program Erasmus+