Iza nas je još jedno timsko volontiranje organizirano putem programa Europskih snaga solidarnosti, a na kojemu je u trajanju od 18 dana sudjelovalo 20 mladih međunarodnih volontera, uključujući i one iz Hrvatske.

Ova timska avantura pod nazivom “Zajedno za Pirovac“, započela je 21. kolovoza, a završila 18 dana kasnije, točnije 5. rujna te je za cilj imala doprinijeti zelenijem i dostupnijem Pirovcu, odnosno o istome podići svijest mještana, ali i turista te male turističke općine u kojoj PRONI Centar ima svoj trening centar.

Kako bi isto i postigli, volonteri su uz potporu nositelja ove aktivnosti te prethodno istraženih potreba, ali i za vrijeme trajanja ove aktivnosti, vrijedno radili u nekoliko manjih skupina te dan po dan doprinosili planiranim ciljevima, ostvarujući rezultate koji su u zajednici odmah bili vidljivi, i što je najvažnije prihvaćeni kako od strane mještana i turista, tako i lokalnih dionika.

Već prvih dana volonteri su se upustili u istraživanje zajednice kako bi se bolje upoznali s ekološkim problemima, kao i onima vezanim uz dostupnost različitim sadržajima, ali i u svrhu prepoznavanja dobrih rješenja koja u zajednici već postoje. Upravo ovo istraživanje doprinijelo je daljnjem planiranju i razvoju aktivnosti, ali i podizanju svijesti među mještanima i lokalnim dionicima, budući da su navedene primjere fotografirali, obradili i uz poruke putem metode Photovoice “Glas putem fotografije” postavili kao dio online brošure “Zajedno za Pirovac”.

Kroz praktičan rad, koristeći se recikliranim materijalima, u nekoliko skupina izrađivane su i na plažama duž Pirovca postavljane pepeljare te male knjižnice koje će biti kontinuirano dostupne ne samo na plažama, već i u središtu mjesta, pripremane i organizirane igre za djecu te u svrhu edukacije istih, ali i djece vrtićke dobi, pripremljena je i organizirana zabavna predstava na temu održivog razvoja te lutkarska igraonica. Uz to, oslikavale su se i javne površine s eko porukama te sudjelovalo u akcijama čišćenja podmorja i plaže Lolić.

Tako je volontiranje u međunarodnom timu, pored navedenog, doprinijelo i razvoju različitih vještina i kompetencija kod mladih, poput organizacijskih, poduzetničkih, komunikacijskih, digitalnih, kreativnih i mnogih drugih, ali daljnjoj motivaciji za aktivno djelovanje i angažman u svojim zajednicama, posebice u području održivog razvoja i ekologije.

Kako je doista bilo, možete vidjeti u video uratku, kojeg je sačinio volonter iz Italije, Fillipo Altea.

Projekt „Zajedno za Pirovac“ sufinanciran je sredstvima Europskih snaga solidarnosti Europske unije.